U MMC-u izloženo stotinjak radova učenika ŠPUD-a

Većina učenika škole izložila je svoje radove
Većina učenika škole izložila je svoje radove

U svim galerijskim prostorima Multimedijalnog centra Luka danas je otvorena osma izložba učeničkih radova pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna. Čak stotinjak radova do 22. svibnja krasit će zidove, ali i podove galerija Luka i Anex te subgalerije Mul.

Izložba predstavlja ovogodišnje, recentne radova, ono što se radilo u školi od prošle jeseni do danas. Riječ je o radovima učenika koji su nastali pod vodstvom njihovih profesora mentora iz grafičkog, kiparskog, slikarskog i tekstilnog odjela, a neki su se učenici predstavili i s po dva rada. Na izložbi su zastupljene sve tehnike: grafičke i slikarske, videoradovi, intervencije na računalima, kiparski radovi u drvu, kamenu, plastici…

Izložbu, koja je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Pule, otvorili su predsjednica udruge MMC Luka Mirjana Grahovac-Vojinović i ravnatelj ŠPUD-a Davor Kliman. Grahovac-Vojinović je podsjetila da su učenici prošle godine bili uključeni u organizaciju izložbe i njenu promociju u medijima. Ove se godine kao novost ističe da među radovima ima i 3D kompjuterskih prezentacija. Napomenula je da učenici i profesori surađuju s institucijama i galerijama s kojima će se njihove umjetničke osobnosti u budućnosti susretati, a podsjetila je i da su mnogi ljudi koji su završili ŠPUD nastavili obrazovanje ili djelovanje u inozemstvu.

Na ovo zadnje nadovezao se ravnatelj Kliman koji je kazao da učenici često puta zaboravljaju da su završili ŠPUD te istaknuo: "Niste ni svjesni koliko je važno ovo što radite, iako je ponekad da bi se to sagledalo potreban odmak."

Kliman je u uvodnom tekstu kataloga izložbe istaknuo suradnju škole s institucijama, udrugama i pojedincima iz umjetničkog i dizajnerskog okruženja.

- Zapravo se radi o jednom ravnopravnom odnosu gdje netko od nas traži rješenje nekog zadatka i uvijek gledamo da je to dio nastavnog procesa. Ne radi se o tome da se na taj način rade neke vanjske usluge, nego da uvijek to pokušamo inkorporirati u nastavni proces, objasnio je Kliman.

Kao primjere gdje su njegovi učenici ostavili trajne tragove naveo je veliki projekt Arheološkog muzeja Istre - izložbu "Histri u Istri", gdje su ŠPUD-ovci oslikali plato ispred Svetih srca, izradili grafičku mapu i crteže za izložbu, zatim oslikali 60-ak metara dug zid ispred Pattinaggia ili zid ispred zgrade Društva Naša djeca. Uz to, učenici ove škole izradili su i letke za Službu za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja.

Kliman spominje i suradnju s udrugom Krater gdje učenici uče s keramičarkom Marinom Orlić izradu keramike budući da nemaju taj program u školi. Osim toga, njeguju i suradnju s bivšim učenicima pa su ove godine četvrti put s Olegom Šuranom i Olegom Morovićem odradili radionicu kojoj je tema bila promjena ulaznih naprava na računalima.

- Znači, uvijek se pokušava spojiti jedan dio edukacije i nekog stvarnog likovnog izraza koji će učenici dati kao zalog gradu ili županiji, objasnio je Kliman. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter