U mlijeku koje uvozimo iz BiH pronađeni toksini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska granična inspekcija na prijelazu Stara Gradiška jučer je pronašla najtoksičniju podgrupu mikotoksina - kancerogene aflatoksine - u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj. Riječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranjima od jedne litre, koje u Hrvatsku uvozi Mljekara Sinj.

U Ministarstvu poljoprivrede odbili su komentirati ovu informaciju, no nisu je niti demantirali. Danas će Ministarstvo, kako se neslužbeno doznaje, sigurno objaviti rezultate laboratorijskog, sveobuhvatnijeg testiranja mlijeka iz Vindije i Dukata, obavljenog u Beču.

Otkrivanje aflatoksina i u mlijeku iz BiH, nakon što je BiH aflatoksine pronašla u našem mlijeku Vindije i Dukata, nameće nekoliko pitanja - pijemo li već duže vrijeme izrazito kancerogene mikotoksine, budući da testiranja na njih do sada, čak ni u redovitom monitoringu, nije bilo, sve dok BiH inspekcija aflatoksine nije pronašla u mlijeku Dukata i Vindije na tamošnjem tržištu?

Sada smo i mi, "uzvraćajući udarac" BiH, počeli testirati njihovo mlijeko koje ulazi u Hrvatsku i odmah pronašli opasne aflatoksine. Kako potvrđuju i sami mljekari, u redovitom se monitoringu kontrolira, između ostalog, prisustvo bakterija, ali na mikotoksine do sada kontrole nije bilo, osim ukoliko ju netko u lancu "od polja do stola" nije naručio, i platio sam.

Prošle je godine referentni laboratorij u Križevcima na mikotoskine ispitao samo 18 uzoraka stočne hrane koji su, srećom, bili negativni, i čije su ispitivanje seljaci platili sami.

Zbog čega se stočna hrana, ali i gotovi proizvodi životinjskog porijekla nisu barem u posljednje vrijeme testirali na opasne mikotoksine, kad se zna da je bila suša koja pogoduje plijesni iz koje nastaju ti toksini, iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili. Očito je napravljen velik propust kojim će se morati pozabaviti više ministarstava zajedno.

Osim toga, tko sada može pouzdano tvrditi da je Vindijino i Dukatovo mlijeko s mikotoksinima zaista stiglo s hrvatskih farmi, a ne iz uvoza, kao i to, općenito, da mikotoksinima nije zatrovano svo mljeko koje pijemo, bilo domaće ili iz uvoza?! Kako su pokazala preliminarna ispitivanja na mikotoksine u mlijeku uzetom s većeg broja domaćih farmi, prisustvo opasne plijesni pronađeno je u 70 posto uzoraka, što će se provjeriti daljnjim ispitivanjima.

Mikotoksini su otrovi visoke akutne toksičnosti no mogu imati kancerogena, mutagena i imunotoksična svojstva.

U BiH Uredu za veterinarstvo jučer poslijepodne još nisu imali informaciju o mlijeku pozitivnom na mikotoksine iz Kozarske Dubice, dok nam je direktor Mljekare Sinj, koja to mlijeko uvozi u Hrvatsku, Vladimir Škoro, kazao kako njihovo mlijeko jest, kao i sva ostala koja iz BiH ulaze u Hrvatsku, nakon pooštrenja pravila, uzorkovano za ispitivanje na mikotoksine, no nikakve službene potvrde o pozitivnom nalazu iz Ministarstva poljoprivrede Mljekara Sinj nije dobila. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter