U mjesec dana hitna u Istri intervenirala 2.000 puta!

Hitna u Puli dnevno intervenira više od 20 puta
Hitna u Puli dnevno intervenira više od 20 puta

Porezotina, uhobolja, slabost te beba s rezom na čelu samo su neke od intervencija koje su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu odradili danas tijekom jutra u prostorijama Hitne pomoći u Puli. Istovremeno, djelatnici Centralne prijavno-dojavne jedinice od ponoći do 10 sati ujutro zaprimili su 26 poziva u pomoć, od kojih je nekolicina riješena savjetima putem telefona, dok su drugima upućena kola hitne pomoći.

Zaprimljene su razne dojave; navodno zlostavljanje, prijelom skočnog zgloba, opća slabost praćena proljevom i povraćanje, navodni infarkt kod osobe na Plaži u Vrsaru te srčana aritmija i sumnja na srčani udar kod dugogodišnjeg srčanog bolesnika u Rovinju. Nakon zaprimljene informacije o sudaru skutera i automobila pripravni su bili timovi u kolima hitne pomoći, ali je netom stigao i poziv sanitetskih kola koja su prolazila u blizini da su vozača skutera, koji nije bio teže ozlijeđen, oni zbrinuli i da ga voze u bolnicu.

No, niti timovi u vozilima ne miruju i već su s prvim zrakama sunca intervenirali kod starije osobe koja je doživjela moždani udar, uspješno je reanimirana te prebačena u bolnicu na daljnje liječenje.

- U lipnju, dakle na samom početku turističke sezone, odradili smo tisuću intervencija samo na terenu, bez ambulante, a u srpnju i dvostruko više. Samo u Puli dnevno imamo 25 do 28 intervencija, iako je prosjek, izvan sezone, oko 14 dnevno. Najčešće interveniramo zbog trauma, tj. raznih ozljeda uzrokovanih tučnjavama, skakanjem u more, padovima na partijima te zbog alkoholiziranosti. Potom slijede neurološka oboljenja, kao posljedica vrućina, a ove godine pogotovo na početku ljeta imali smo popriličan broj intervencija zbog utapanja, ispričala nam je ravnateljica istarskog Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Družetić Božić, te iznijela niz dobrobiti koje im je unatrag 10 mjeseci donijela reorganizacija, odnosno odvajanje od doma zdravlja i osnivanje autonomnog Zavoda za hitnu medicinu.

Cilj je i dalje educirati djelatnike te poraditi na njihovoj osobnoj zaštiti, kaže dr. Družetić Božić, ali i dodaje da će svakako nastojati educirati što veći broj građana o nužnosti pružanja prve pomoći. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ/Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter