U Mirni konacno redovne place i doprinosi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaokretom u poslovanju tvornice za preradu ribe Mirna zadovoljni su vlasnici, društva nastala iz nekadašnjeg Fima holdinga iz Varaždina, ali još više radnici i ribari. Tvornica je, naime, od pocetka 90-ih, u koje je ušla s preko 1.500 radnika i godišnjom proizvodnjom vecom i od 15.000 tona, stalno smanjivala opseg poslovanja.

Najgore je bilo posljednje tri godine, kada je zbog nedostatka sirovine i repromaterijala tvornica znala biti van proizvodnje i do šest mjeseci. Gubici su se gomilali, a radnici, ciji je broj pao na tek 140, dobivali minimalne place pa je došlo i do štrajka.Nakon prošlogodišnje smjene Uprave, kada je na celo Mirne došao Marinko Došen, stanje se pocelo normalizirati pa tvornica nije stajala ni dana.

- Sada se vec lakše diše, place stižu na vrijeme, a dobiva se i posebna stimulacija. Nedavno smo nakon niza godina dobili i regres od 1.500 kuna te dodatak od 600 kuna po djetetu. Nakon što je otkupljena velika kolicina ribe, što nam osigurava rad za iduca cetiri mjeseca, prvi put nakon niza godina zbog povecane proizvodnje Mirna je zaposlila 40 novih radnika, kaže predsjednik Radnickog vijeca Abedin Ramadani.



- Radnici su sada zadovoljni jer redovno dobivaju place u prosjeku od tri tisuce kuna, uvecane za stimulaciju, na što se placaju porezi i doprinosi, što prije cesto nije bio slucaj, a isplacen im je i regres te dodatak za djecu. Nakon stabiliziranja poslovanja u narednom razdoblju pregovarat cemo s Upravom o povecanju placa, kaže Evelino Maric, koji radnike zastupa u Nadzornom odboru tvrtke.

Oporavkom Mirne zadovoljni su i ribari.

- Kada je nas vlasnike brodova plivaricara za ulov plave ribe novi direktor Mirne pozvao na razgovor i ponudio nam dogovor o preuzimanju i placanju ribe, mislili smo da je rijec o još jednom obecanju koje se nece ispoštovati. Na naše iznenadenje Mirna je pocela redovno placati ribu, a i smanjivati stara dugovanja. Nama je najpovoljnije isporucivati ribu Mirni jer je jednostavno iskrcamo na njen mol pred hladnjacom i ne moramo se brinuti o daljnjem prijevozu i plasmanu. Ako se ovako nastavi, nema razloga da ne produžimo suradnju, veli Roberto Paris iz Vrsara (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE CITATI U TISKANOM IZDANJU. 


Podijeli: Facebook Twiter