U Miamiju pronaden ukradeni Matisse

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slika za koju se vjeruje da ju je naslikao francuski slikar Henri Matisse, ukradena iz venezuelskog muzeja prije više od deset godina, otkrivena je tijekom tajne operacije agenata FBI-ja u hotelu u Miamiju, izvijestile su vlasti.

Muškarac i žena koji su navodno pokušali prodati Matisseovu "Odalisku u crvenim dimijama" naslikanu 1925. FBI-jevim agentima za 740.000 americkih dolara, uhiceni su i optuženi za posjedovanje ukradenih umjetnina.

Pedro Antonio Marcuello Guzman (46) iz Miamija i Maria Martha Elisa Ornelas Lazo (50) iz Mexica, izašli su pred su u Miamiju, a ako budu proglašeni krivima ceka ih zatvorska kazna u trajanju do 10 godina.

Pregovore o prodaji vodio je Marcuello Guzman. Slika je, kako je objavljeno na konferenciji za novinare ministarstva pravosuda, ukradena iz Muzeja suvremene umjetnosti u Caracasu. Platno koje prikazuje scenu iz harema, na kojoj model u crvenim dimijama sjedi prekriženih nogu na podu, procijenjena je na oko tri milijuna dolara.

"Marcuello Guzman navodno je potencijalnim kupcima, ne znajuci da su FBI-jevi agenti na tajnom zadatku, priznao kako zna da je slika ukradena te im ju je ponudio za 740,000 dolara", stoji u priopcenju. Sliku je iz Meksika trebala dopremiti njegova partnerica Ornelas Lazo.

2003. uprava Muzeja suvremene umjetnosti u Caracasu objavila je kako je slika ukradena i zamijenjena krivotvorinom. Da je originalna slika ukradena ustanovljeno je nakon što je muzej nekoliko puta kontaktirao jedan kolekcionar koji je cuo da se original prodaje na crnome tržištu u New Yorku.


Podijeli: Facebook Twiter