U Medulinu se predstavlja 30 craft pivovara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve najbolje od craft, odnosno zanatskog piva ponudit će 3. Medulin Craft Beer Festival, na kojem će se drugog vikenda u rujnu u Medulinu predstaviti gotovo 30 craft pivovara iz čak sedam zemalja. Bogat program Festivala, koji se ove godine održava pod motom Craft Beer Evolution '17, na današnjoj su konferenciji za medije u medulinskom restoranu Salt&Pepper najavili predstavnici organizatora, Srđan Polomčić, Tomislav Pranjić (Stella Beer2Go), predstavnica porečke craft pivovare Bura Brew Veronika Becker, Marko Scermin iz restorana Oasi, koji će biti gastro-korner Festivala, Sandro Pettener, frontmen pulskog benda Dogma, koji će uz Edu Majku i DJ Make-a nastupiti na Festivalu, te Goran Buić, načelnik općine Medulin, koja manifestaciju podupire od početaka 2015. godine.

- Nakon revolucije craft piva, sada smo već u fazi evolucije crafta, sada već svi jako dobro znaju što je zanatsko pivo, a naš festival će ove godine doista ponuditi creme de la creme crafta. Iako je Istra poznatija kao vinska regija, ti trendovi se polako mijenjaju. Craft je postao sastavni dio života, a publika prepoznaje dobro pivo, ali i dobru zabavu, kakvu nudi upravo naš festival, istaknuo je Srđan Polomčić, jedan od organizatora.

Najbolji i najposjećeniji craft beer festival u Hrvatskoj, kako su se pohvalili organizatori, prošle godine je godine posjetilo više od pet tisuća posjetitelja koji su uživali u odličnim craft pivima. A da će ovogodišnji festival biti još bolji i za ljubitelje piva atraktivniji, pobrinuli su se organizatori koji u ponudi 17 domaćih i 11 inozemnih pivovara koje će sudjelovati na medulinskom festivalu, naglasili da će na 3. Medulin Craft Beer Festival posjetitelji moći kušati i službeno najbolje pivo na svijetu, američki Toppling Goliath, ali i nekoliko drugih vrhunskih američki craft piva.

U ponudi će biti i danski Amager, švedski Omnipolo, sa svojim proizvodima dolazi i šest njemačkih craft pivovara, gosti iz Slovenije, Srbije… Uz 12 "verziranih" domaćih zanatskih pivovara, među kojima ima i istarskih, medulinski festival ponudit će i craft piva nekoliko "mladih" hrvatskih pivovara koje su s radom počele unatrag nekoliko mjeseci.

Jedna od istarskih craft pivovara koje svoje proizvode predstaviti na medulinskoj rivi je i porečka Bura Brew, koja za 3. Medulin Craft Beer Festival priprema i posebno iznenađenje.

- Zbilja je bio naš san predstaviti se ovom atraktivnom festivalu i sada nam se ostvario. Posjetiteljima ćemo ponuditi tri vrste piva koje proizvodi naša pivovara, ali spremamo i posebno iznenađenje za sam festival, kazala je Veronika Becker iz Bura Brew-a.

- Pred nama je treći festival, za koji se nadam da će biti bolji od lanjskog, kao što je lanjski bio bolji od prvog. Općina Medulin od prvog dana daje podršku ovom projektu jer zajedno s ovom manifestacijom potičemo zanatsko pivarstvo i kulturu uživanja u vrhunskim craft proizvodima, naravno, i putem ovog festivala promoviramo općinu. Jedva čekam desetu obljetnicu festivala!, zaključio je medulinski načelnik.

Medulinski festival na europskom vrhu

Iako je hrvatska craft scena jedna od najmlađih u Europi, medulinski festival je prema specijaliziranom portalu Ratebeer.com na samom vrhu europskog craft piva, a ugled festivala potvrđuje činjenica da okuplja veliki broj međunarodnih pivovara koje se žele predstaviti na Medulin Craft Beer Festivalu. Na festivalu je u prve dvije godine predstavljeno više od 500 vrsta piva iz brojnih pivovara iz 15-ak zemalja. Na prva dva izdanja publika je ocijenila da je su najbolje bila Zmajska pivovara (2015.) te Prva viška pivovara (2016.).

Gastro i zabavni program

Uz dobro pivo ide i dobra hrana, pa je gastronomski dio medulinskog festivala ove godine zadužen restoran Oasi iz Pješčane Uvale. Marko Scermin najavio je da će ove godine u ponudi biti burgeri koji savršeno pašu uz vrhunski craft, i to burgeri s mesom boškarina, tovara i tuna steaka.

U glazbenom dijelu programa festivala koji se održava u petak 8. i subotu 9. rujna, nastupit će pulska Dogma (petak) i Edo Majka (subota) te DJ Make.

Titula Prijatelja festivala ove je godine pripala novinaru Zoranu Šprajcu, zaštitnom licu RTL-a, koji će ujedno dodijeliti nagradu za najbolje pivo festivala po izboru publike. (M. VUKŠIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter