U Medulinu se postavlja više od dva kilometra cijevi

Gradnja fekalne odvodnje u Medulinu
Gradnja fekalne odvodnje u Medulinu

U pojedinim naseljima Medulina, dijelovima ulica Šaraje, Rov, Regi, Kapovica i Katikulić, gradi se nova kanalizacijska mreža, a usput se rekonstruiraju postojeće vodovodne cijevi. Riječ je o ukupno 1.180 metara kanalizacijskih te isto toliko vodovodnih cijevi koje će se postaviti u spomenutim naseljima. Riječ je o projektu vrijednom 4,8 milijuna kuna bez, odnosno šest milijuna kuna s PDV-om. Najveći dio otpada na novu kanalizaciju, dok se u obnovu vodovodne mreže kani utrošiti oko milijun kuna. Investicija se, prema riječima Eda Krajcara, direktora općinskog komunalca Albanež nadležnog za radove, sufinancira iz europskih fondova. Ukupan sufinancirani iznos je 3,9 milijuna kuna bez PDV-a, od  čega Ministarstva poljoprivrede osigurava 3,3 milijuna, Hrvatske vode 195.681, dok će Općina iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 391.362 kune bez, odnosno 489.202 kune s PDV-om.

Radovi gotovi do konca godine

Krajcar napominje da se paralelno s izgradnjom kanalizacije obnavljaju i stare vodovodne cijevi na koje se naiđe tijekom kopanja. Završetak izgradnje planira se 31. prosinca ove godine, no svojevrsni je hendikep zabrana odvijanja radova u turističkoj sezoni, od 15. lipnja do 15. rujna.

- Kada kopate u uskim ulicama, ne možete postaviti kanalizacijsku cijev a da ne uklonite stare cijevi i vodove. Uvijek se naleti na kabele struje, telefona… Gdje god gradimo kanalizaciju, uvijek mijenjamo staro, pa će tako nove vodovodne cijevi trajati idućih 50-ak godina, objašnjava Krajcar.

Mreža fekalne odvodnje na području općine bit će spojena na pročistače i ispuste na Marleri i Premanturi izgrađene u sklopu Jadranskog projekta, dok je Banjole dio starog sustava.

- Tvrtka SL Consult iz Ljubljane trenutno izrađuje studiju izvedivosti (90 posto financiraju Hrvatske vode, a 10 posto Općina Medulin) koja će definirati cjelokupan sustav vodoopskrbe, odvodnje i aglomeracije Medulina, Premanture i Banjola. Tom će se studijom, koja bi trebala biti gotova do konca svibnja, definirati mogućnost apliciranja projekata za sredstva EU-a. Studija je u izradi, a prije apliciranja na EU fondove, trebaju se riješiti imovinsko-pravni odnosi na cijelom području projekta. Naime, svaka jedinica lokalne samouprave koja do 2023. ne bude ništa učinila kada su u pitanju otpadne vode i zaštita okoliša, morat će platiti penale. Općina Ližnjan uopće nema odluku o tome, ali se nadam da će je nova vlast donijeti, dodaje Krajcar.

Objašnjava da je ova studija bazni dokument za daljnju izgradnju kanalizacije koja će biti sufinancirana iz EU fondova.

Kanalizaciju dovesti do svakog objekta

U Banjolama i Vinuranu čak je 80 posto kućanstava priključeno na kanalizacijski sustav, u Pomeru 50 posto, a najmanji je izgrađeno u Premanturi, 40 posto. Prema europskoj direktivi, cjelokupan bi sustav kanalizacije na području općine Medulin trebao biti gotov do 2023. godine. Osim kanalizacijske mreže, ispusta i UPOV-a, sustav podrazumijeva nadogradnju pročistača kako bi dosegnuli drugi, viši stupanj pročišćavanja otpadnih voda, novu mrežu kanalizacije u Medulinu, uključujući Ližnjan i Šišan, objašnjava Krajcar.

- Općina Medulin treba dovesti kanalizaciju do svakog objekta gdje god je to moguće. Cilj nam je postići broj priključaka od 95-96 posto. Nikad nećete moći priključiti sve objekte. Dosad je izgrađeno 66 kilometara kanalizacije na cijelom području kojim upravlja Albanež, devet crpnih stanica i tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Rok je 2023. godina, izvor sredstava su EU fondovi koji bespovratno financiraju 70 posto, a preostalih 30 posto je domaća komponenta financiranja (Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Albanež). Procijenjena vrijednost daljnjih ulaganja, koja podrazumijevaju priključenost od 90 posto, je oko 230 milijuna kuna, zaključuje Krajcar.

Priključak u roku od 12 mjeseci

Nakon što se u dijelu naselja ili ulici izgradi sustav javne odvodnje, svaka građevina kojoj je preko priključka osigurano priključenje na taj sustav obavezna je priključiti se na nj u roku od 12 mjeseci. Postupak priključenja pokreće se podnošenjem pisanog zahtjeva koji je dostupan na internetskim stranicama isporučitelja usluge Albanež (www.albanez.hr) ili se može dobiti u sjedištu tvrtke u Pomeru. Uz zahtjev za priključenje na sustav javne odvodnje prilaže se kopija vlasničkog lista, kopija građevinske/uporabne dozvole ili uvjerenje ureda za katastar da je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968. godine, te kopije katastarskog plana i zadnjeg računa za vodu. Obrada zahtjeva za priključenje na sustav javne odvodnje naplaćuje se 225 kuna. Na sustav javne odvodnje ne smiju se priključiti oborinske vode, sabirne (septičke) jame, niti se u sustav javne odvodnje dozvoljava pražnjenje sabirnih jama. Njih je nakon priključenja potrebno ukloniti, očistiti od fekalija i/ili prenamijeniti.

Projekt Jadran težak 59 milijuna kuna

Koncem 2015. godine završen je Projekt Jadran težak 59 milijuna kuna u sklopu kojeg je izgrađen kopneni i podmorski ispust Marlera i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Marlera, kao i ispust te UPOV u Premanturi, te mreža kanalizacije u Banjolama i Pomeru. Od spomenutog iznosa Općina je osigurala 10 milijuna, a ostalo čini zajam Svjetske banke i bespovratna sredstva. Iako je sustav namijenjen Medulinu, na nj bi se do 2023. godine trebali spojiti Ližnjan i Šišan. Mada o tome još ne postoji odluka ližnjanske vlasti, novoizabrano ližnjansko IDS-ovo vodstvo najavilo je upravo takvu odluku. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter