U Medulinu prva uzgajivacnica tibetanskih mastifa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Leglo od sedam štenaca tibetanskih mastifa okocenih prije 40 dana u Medulinu bilo je tada jedinstvena najava onog što ce se uskoro desiti na adresi Biškupija bb, a to je ustroj prve uzgajivacnice za tu vrstu pasa u Istri, ali i u Hrvatskoj. Vlasnik je Radislav Divljak, inace po struci gradevinar, i iznimni zaljubljenik u pse koji se na kupnju tibetanskog mastifa Cara odlucio prije nekoliko godina nakon što mu je dreser njegovog njemackog ovcara Asa preporucio ovu kod nas rijetku vrstu psa.

- To su najopasniji i najskuplji psi. Za psa opcenito se odlucuje tko voli te životinje, a za mastifa tko ima novaca. Cara sam platio 15, a ženku Apru deset tisuca eura. Car je iz tibetanskog legla jer su mu otac i majka rodeni na Tibetu, dok je Apra iz europskog, a kupio sam ih u Madarskoj, kaže Divljak.



Pojašnjava da je tibetanski mastif pas koji cuva budisticke hramove, a poznato je da ih je imao Džingis Kan i vladari iz dinastije Ming. Dodaje da ih je teško dresirati, priznaju samo jednog gazdu, ali su strašno odani i dali bi život za njega. Bore se s medvjedima, leopardima, tigrovima i svima koji ugroze njihov teritorij. Dnevno pojedu od dvije do tri kile hrane pa Apra i Car mjesecno Divljaka koštaju tisucu eura. Car koji je star pet i pol godina teži 76, a Apra koja ima dvije godine teška je 32 kilograma. Ženke se pare tek nakon druge godine, jednom godišnje, obicno u studenom ili prosincu, a u leglu bude od šest do devet štenaca. Imena im se daju abecednim redom, tako da u prvom leglu svi moraju imati ime koje pocinje sa slovom A, u drugom sa slovom B i tako dalje.

U medulinskom leglu okotio se štenac s plavim ocima kojeg ce Divljak ostaviti sebi i ici s njim na izložbe jer želi da postane svjetski prvak.

- Najbolje je dresuru poceti kad imaju tri mjeseca jer su iznimno tvrdoglavi i s njima treba provoditi jako puno vremena. I nakon dresure treba nastaviti rad s njima. Obožavaju djecu, a ako idete s njima u grad stalno su uz gazdu i ne zanimaju ih drugi psi. Car je naucen da ne smije primiti hranu od ni od koga, može biti bez hrane pet dana, ali ju nece uzeti ako mu netko ponudi. Užasno su snažni, ja imam 156 kilograma i on me bez problema odvuce sa stolicom. Životna dob im je od 15 do 18 godina, kaže Divljak.



Za svoju uzgajivacnicu naziva Divljak's Do-Khyi-Tibetanski mastifi-Medulin dobio je certifikat iz Belgije, a morao je proci testiranje mužjaka i ženke odnosno dobiti odlicne ocjene za uzgoj, imati odlicnu zdravstvenu dokumentaciju nakon cega je komisija ocjenjivala da li su spremni za parenje.

Kinološko društvo Pula je Divljaku u subotu dodijelilo i plaketu za ustroj uzgajivacnice koja je prvo priznanje takve vrste u Istri s obzirom na to da ju nema nijedna od 300 uzgajivacnica u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter