U Medulinu počela Regionalna škola manjinskih prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Regionalna škola manjinskih prava, četvrta po redu, otvorena je danas u medulinskom hotelu Belvedere. Namijenjena je studentima političkih i društvenih znanosti, a održava se do petka.

- Ova škola je posebna jer predstavlja iskorak ka temama praktičnog političkog života, odnosno aktualnim temama poput dvojezičnosti i multikulturalnosti. Posebno je važna zbog političke aktualnosti odnosno provedbe zakona koji štite prava manjina u Republici Hrvatskoj. Smatram da svi mi kao akademski građani imamo pravo utjecati i na političke procese, istaknuo je Nenad Zakošek, dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Dekan beogradskog Fakulteta političkih znanosti Ilija Vujačić istaknuo je dobru suradnju zagrebačkog i beogradskog fakulteta kao i onu studenata u regiji.

- Ova škola doprinosi prepoznavanju diskriminacije i njenoj prevenciji te je prigoda da se podsjetimo na sve ono što podrazumijeva zaštitu manjina kao i da je potrebno širiti i jačati znanje o manjinskim pravima, rekao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

Istra je prostor u kojem se najviše poštuju manjinska prava, istaknuo je medulinski načelnik Goran Buić i dodao da iako Talijana u Istri ima samo šest posto mnogi su gradovi u Istri dvojezični.

Ližnjanska načelnica Maja Cvek istaknula je da je Ližnjan općina u kojoj je talijanska manjina jaka te da je uspjela zaštiti svoje narječje i obnoviti nošnje.

Organizator regionalne škole manjinskih prava je Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter