U Medulinu 70 posto više nocenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U studenom je u Istri bilo deset posto manje turista nego u istom razdoblju prošle godine, konkretno 18,2 tisuce, službeni su podaci istarske Turisticke zajednice. Takoder, ostvaren je i manji broj nocenja (56,8 tisuca) i to za osam posto. Bez obzira na lošije rezultate, koji ipak u odnosu na ostatak godine cine udio nocenja manji od jedan posto, ostvarenja iz glavne i posezone u Istri ostala su na istoj razini - plus od jedan posto u dolascima i dva posto u nocenjima.

Turistima je u studenom najdraže odredište bio Umag, gdje je ostvareno osam i pol tisuca nocenja, ali je to u odnosu na prošlu godinu manje za cak 20 posto. Nešto manje nocenja zabilježeno je u Porecu (8,4 tisuce), što je pet posto manje, dok ih je u Rovinju bilo isto kao i lani - 8,2 tisuce. Cak 26 posto manje nocenja bilo je u Puli (7,8 tisuca), a 28 posto u Oprtlju (4,6 tisuca), dok je devet posto više zabilježeno u Novigradu (4,6 tisuca) te cak 71 posto u Medulinu (4,5 tisuca).

Zanimljivo je da na podrucju trecine od ukupno 32 istarske turisticke zajednice nije boravio niti jedan turist. Tako ih, barem po službenim podacima, uopce nije bilo u Vrsaru ili Taru i Vabrigi, koji su u glavnoj i posezoni ostvarili više od milijun nocenja.

Najbrojniji su bili Talijani s 10,4 tisuce nocenja, ali to je u odnosu na lani manje za 15 posto. Austrijanci su s druge strane imali porast od 35 posto, a ostvarili su 8,7 tisuca nocenja. Na trecem mjestu su Nijemci, inace najbrojniji gosti u Istri, s 6,7 tisuca nocenja, što je plus od 29 posto u odnosu na lanjski studeni. Oko 3.800 nocenja ostvarili su Slovenci, a 400 manje Švicarci, koji su time zabilježili porast od cak 362 posto. Nešto više od 1,3 tisuce nocenja realizirali su i Nizozemci, cime su stvorili plus od 91 posto.

Inace, Istra je u 11 mjeseci imala 18,9 milijuna nocenja i 2,7 milijuna dolazaka te zabilježila plusove na svim svojim tradicionalnim tržištima. Nijemci su ostvarili ukupno 5,3 milijuna nocenja i u plusu su za sedam posto u odnosu na lani, Slovenci su s 2,4 milijuna nocenja u porastu za 12 posto, Talijani s 2,2 milijuna imaju plus od dva posto, Austrijanci s dva milijuna bilježe 14 posto porasta, a Nizozemci s 1,6 milijuna nocenja šest posto.

Ove godine podbacili su Rusi, koji imaju minus od 30 posto (pola milijuna nocenja), Britanci (300 tisuca nocenja) s minusom od 18 posto te Madari (302 tisuce nocenja) s 15-postotnim padom.


Podijeli: Facebook Twiter