U Mariboru novi sustav za kažnjavanje prebrzih vozača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žestoke javne polemike u Sloveniji  izazvao je novi način kažnjavanja prebrzih vozača u Mariboru, automatskim sustavom u javno-privatnom partnerstvu koji je u prvih 24 sata djelovanja zabilježio oko 5.000 prekršitelja.

Prekršitelji moraju u idućih tjedan dana mariborskom gradskom redarstvu uplatiti iznos koji se kreće između 40 do 1.200 eura, što ovisi o visini prekoračenja dopuštene brzine.

Uzbuđenje javnosti izazvao je međutim podatak da će od naplaćenih kazni samo osam posto ići u gradski proračun, a 92 posto na račun privatne tvrtke koja je s gradom skopila ugovor o javno-privtnom partnerstvu.

Njime se obvezala da će umjesto grada modernizirati i obnoviti semafore u drugom po veličini slovenskom gradu, što će stajati oko 50 milijuna eura. Zauzvrat je dobila desetogodišnju koncesiju na bilježenje prometnih prekršaja, od čijeg će kažnjavanja dobiti najveći dio. Koncesija se nakon isteka može produljiti za još pet godina ako se sustav do tada ne isplati naplaćenim kaznama.

Privatna tvrtka postavila je na 14 križanja u gradu posebne automatske naprave za mjerenje brzine, a planira se da će ih biti postavljeno još devet.

Sustav je počeo raditi u utorak, a u nešto više od 24 sata zabilježeno je oko 5.000 prekršitelja.

Riječ je o radarima postavljenima pred semafore na koje upozoravaju posebni stupovi sive boje. Oni pred znakom "stop" zabilježe prekomjernu brzinu svakog automobila, te fotografiraju njegovu registarsku oznaku, objavili su slovenski mediji.

Predviđeno je da će sustav u idućoj fazi biti sposoban registrirati i prekršitelje koji voze kroz crveno na semaforu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter