U Marčani za legalizaciju objekata još manja davanja

Bespravna gradnja u marčanskoj općini, ilustracija (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Bespravna gradnja u marčanskoj općini, ilustracija (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Na jučerašnjoj, zadnjoj sjednici marčanskog vijeća u aktualnom sazivu najduže se i najvatrenije raspravljalo o komunalnom doprinosu. Određivanje cijene za legalizaciju bespravne gradnje koju vlasnici takvih objekata moraju platiti Općini Marčana već je nekoliko puta bilo temom sjednica. Oporba je od donošenja Odluke o komunalnom doprinosu tvrdila da su cijene po kubnom metru previsoke pa je ovom prilikom vijećnik Ladonje Leo Buić predložio upola niže cijene i drugačije uvjete plaćanja. Načelnik Marijan Kostešić taj je amandman odbio.

- Ne možemo izjednačavati stanovnike općine Marčana, one koji ipak nešto doprinose ovdje, i one koji su ilegalno gradili vikendice i borave ovdje tek dva ili tri mjeseca. Najveću korist od smanjenja svih cijena za 50 posto imali bi upravo takvi graditelji. U amandmanu se ne obrazlažu njegovi fiskalni učinci, a dužnost je općina da osiguraju financiranje građenja i održavanje komunalne infrastrukture. Ionako sam dostavio Općinskom vijeću prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu s nižim cijenama, kojima ćemo smanjiti prihod Općine od komunalnog doprinosa za 25 posto, objasnio je Kostešić.

Novom se odlukom komunalni doprinos smanjuje za sve poljoprivredne građevine i garaže, od čega za potonje za čak 25 posto. Stanovnici koji si gradnjom ili legalizacijom rješavaju stambeno pitanje plaćat će još niže iznose, a oni s više od 20 godina prebivanja u općini samo četvrtinu komunalnog doprinosa. Predviđen je još niz mjera koje će olakšati položaj graditeljima i onima koji legaliziraju svoje objekte. Usprkos protivljenju oporbe, ova je odluka izglasana sa sedam glasova.

Oporba je na početku sjednice, tijekom aktualnog sata, pozvala preostale vijećnike da barem na zadnjoj sjednici postave neko pitanje, kada su već, kako su rekli, četiri godine bez propitkivanja i predlaganja dizali ruke i donosili odluke kojima se u Marčani regulira svakodnevni život građana. Međutim, Buić i Anđelo Valić (HSU) uspjeli su samo isprovocirati podsmjeh i dobacivanja sedmorice vijećnika. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter