U manje od dva sata palo više od 50 litara kiše

Vatrogasci intervenirali u Majcanima
Vatrogasci intervenirali u Majcanima

Buzetsko područje, jučer oko 4.30 sati zahvatilo je jako nevrijeme praćeno grmljavinom i velikim količinama oborina. Prema podacima Istrameta i portala Pljusak.com, u manje od dva sata na užem području Buzeta palo je više od 50 litara kiše po četvornom metru što je prouzročilo bujice.

Narasli vodotoci bujica

Javna vatrogasna postrojba Buzet, saznajemo od zapovjednika Damira Fabijančića, zabilježila je tri intervencije. U Svetom Ivanu vatrogasci su ispumpavali vodu iz poplavljenog podruma obiteljske kuće, poplavljeno je parkiralište kod Autobusnog kolodvora, a ispumpavala se i voda iz prizemlja obiteljske kuće i dvorišta u Majcanima.

Zbog obilne kiše, došlo je i do začepljenja kanalizacije na mješovitim dionicama gdje se oborinske vode slijevaju u kanalizacijski sustav - u Školskoj ulici, na betonskom igralištu kod Srednje škole te na Autobusnom kolodvoru. Narasli su i vodostaji u bujičnim vodotocima tako je u vodotoku Ričica voda skoro poplavila most na cesti za Marione. Oko 7.30 sati zbog udara groma cijela je Istra, pa tako i Buzet, doduše kraće vrijeme ostala bez struje.

Sjever Istre očito je na udaru prevrtljivog kolovoškog vremena. Jako grmljavinsko nevrijeme koje je sredinom kolovoza, na sam blagdan Velike Gospe pogodilo buzetsko područje, zadalo je glavobolje vatrogascima, komunalcima i poljoprivrednicima.

Od Velike Gospe naovamo

Uslijed udara groma, na blagdan Velike Gospe buknula su dva požara, dok je tuča oštetila okućnice, vrtove, maslinike, vinograde i nasade s kukuruzom i tikvama, većinom u buzetskoj kotlini, ali i u dijelu Mjesnog odbora Svi Sveti kao i na potezu od Sv. Donata do Sovinjaka. U pučkoj meteorologiji, upravo se blagdan Velike Gospe uzima za prekretnicu ljeta i upravo se u to vrijeme obično dogodi prvi izraženiji nalet ciklone. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter