U Makedoniji uhiceno 20 radikalnih islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak da je uhitilo 20 pripadnika radikalne islamisticke skupine, osumnjicenih za peterostruko ubojstvo kod Skoplja, javljaju makedonski mediji.

Ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da su se pocinitelji ubojstva borili u Afganistanu i Pakistanu protiv medunarodne koalicije koju predvodi NATO.

U akciji je sudjelovalo oko 800 pripadnika ministarstva unutarnjih poslova, a uhiceno je 20 osoba koji su uglavnom iz Skoplja i koje se tereti za terorizam.

Ministarstvo je priopcila da akcija "Monstrum" još traje te da ce nove informacije biti objavljene u iduca 24 sata.

U skopskom naselju Radišanima ubijena su 12. travnja petorica muškaraca, cetvorica mladica i jedan sredovjecni muškarac. Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetanco Acevski i Kire Trickovski, svi u dobi od 18 do 20 godina, te 45-godišnji Borce Stefkovski. Njihova su tijela pronadena blizu jezera, popularnog ribickog odredišta u sjevernome predgradu Skoplja, a pronašli su ih ribici. To je ubojstvo izazvalo velike napetosti izmedu Makedonaca i makedonskih Albanaca.

Napetost izmedu tih dviju zajednica koju su ova ubojstva uoci Uskrsa po Julijanskome kalendaru samo pojacala, pocela je u veljaci kad je jedan makedonski policajac dok nije bio na dužnosti ustrijelio dvojicu mladih Albanaca u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje. Nakon toga pocelo je najgore nasilje od 2001. kad je zemlja za dlaku izbjegla gradanski rat.

U prvoj polovici ožujka bande mladica napadale su autobuse u glavnome gradu i drugim mjestima, te ozlijedili najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhitila više od 30 sumnjivaca i nasilje se pocelo smirivati.


Podijeli: Facebook Twiter