U Makedoniji napeto, istraga traje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U skopskom naselju Radišani, u kojem su u cetvrtak ubijena petorica muškaraca, i dalje je napeto, a makedonska policija nastavlja s istragom, javljaju u subotu mediji.

Zbog nezapamcenog zlocina, a ubijena su cetvorica mladica i jedan sredovjecni muškarac, gradani zahtijevaju hitno pronalaženje krivca, postavili su i barikade, a mediji javljaju da je sve puno policije.

U subotu, na dan pokopa žrtava, zastave su u gradu spuštene na pola koplja, a u skopskoj opcini Butelu proglašen je dan žalosti. Policija je objavila da je na ispitivanje pozvala pedesetak osoba.

Ministrica policije Gordana Jankulovska rekla je da ima nekih tragova u vezi s pociniteljima i motivom zlocina u kojem su ubijeni Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetanco Acevski i Kire Trickovski, svi u dobi od 18 do 20 godina, te 45-godišnji Borce Stefkovski.

Njihova su tijela pronadena u cetvrtak navecer kraj Željezarskoga jezera, popularnog ribickog odredišta u sjevernome predgradu Skoplja.

Sve politicke stranke izrazile su sucut obiteljima žrtava, zatražile brzu istragu i pozvale gradane da budu mirni i suzdržani, a tako su postupile i misija Europske unije u Skoplju, OESS te americko veleposlanstvo.

Tijela su u cetvrtak navecer pronašli ribici. Ocevici kažu da su tijela cetvorice mladica bila poslagana tako da se cini da je rijec o pogubljenju vatrenim oružjem. Tijelo 45-godišnjaka Stefkovskoga bilo je nešto dalje i njegov brat vjeruje da je on ubijen jer je slucajno vidio ubojstvo ostalih.

Vijest o ubojstvu odmah je izazvala napetost izmedu Makedonaca i makedonskih Albanaca pa je policija na to podrucje morala poslati interventne snage.

Stotine gnjevnih Makedonaca u petak su se okupile u blizini mjesta ubojstva, blokirale promet i zahtijevale da ubojice budu pronadeni.

Nekoliko desetaka prosvjednika upalo je u podrucje u kojem uglavnom žive Albanci i tražilo osvetu za ubojstvo, iako, javljaju mediji, ništa ne upucuje na to da su ubojice bili Albanci.

Napetost izmedu tih dviju zajednica, koju ce ova ubojstva uoci Uskrsa po julijanskome kalendaru samo pojacati, pocela je u veljaci kad je jedan makedonski policajac, dok nije bio na dužnosti, ustrijelio dvojicu mladih Albanaca u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje.

Nakon toga pocelo je najgore nasilje od 2001. kad je zemlja za dlaku izbjegla gradanski rat.

U prvoj polovici ožujka bande mladica napadale su autobuse u glavnom gradu i drugim mjestima te ozlijedile najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhitila više od 30 sumnjivaca i nasilje se pocelo smirivati.


Podijeli: Facebook Twiter