U Madridu prosvjed 5000 policajaca protiv štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 5000 španjolskih policajaca, koji su u Madrid stigli autobusima iz svih krajeva države, u subotu je prošlo središtem glavnoga grada, prosvjedujući protiv niskih plaća i smanjenja broja zaposlenika, samo tri dana nakon općeg štrajka održanog u cijeloj zemlji protiv oštrih mjera štednje koje provodi vlada.

"Građani, molimo vas da nam oprostite što ne uhićujemo one koji su uistinu odgovorni za ovu krizu - bankare i političare", pisalo je na jednom od transparenata što su ih isticali policajci koji su se, na poziv najvećeg policijskog sindikata Supa okupili pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova.

"Svake godine između 1500 i 2000 policajaca ode u mirovinu, a 125 ih se zaposli, što znači da će za tri ili četiri godine u Španjolskoj zavladati više nesigurnosti i više kriminala", upozorio je jedan od sudionika prosvjeda Jose Maria Sanchez Fornet u govoru održanom pred ministarstvom.

"Kad u obzir uzmemo slobodne dane koje su nam oduzeli, ukidanje trinaeste plaće te smanjenje plaća, gubimo mjesečno oko 300 eura", rekao je 36-godišnji Anxos Lores Tome, policajac koji je u Madrid stigao iz galicijskog grada Ferrola. Istaknuo je činjenicu da su mu prije desetak godina, kad je počeo raditi kao policajac, primanja iznosila 1500 eura mjesečno, a danas je njegova plaća 1450 eura. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter