U Madridu 10.000 prosvjednika protiv referenduma u Kataloniji

Ozren Rnjak i Slaven Ferenčić trče maraton "S Istrom 1961 u Europu" (M. ANGELINI)
Ozren Rnjak i Slaven Ferenčić trče maraton "S Istrom 1961 u Europu" (M. ANGELINI)


Oko 10.000 osoba okupilo se u subotu u centru Madrida tražeći jedinstvo Španjolske i protiveći se referendumu u Kataloniji što ga je za nedjelju najavila regionalna vlada Katalonije.

"Živjela Španjolska", "Ja sam Španjolac", "Puigdemont u zatvor", "Neka nam ne lažu, Katalonija je Španjolska", izvikivali su prosvjednici ispred gradske vijećnice blizu fontane Cibeles.

Stotine španjolskih zastava zavijorile su se na skupu dan uoči neizvjesnosti na sjeveroistoku zemlje.

Madridska policija procjenjuje da se ondje okupilo 10.000 osoba, a tijekom vikenda će se nastaviti okupljanja protiv referenduma, ali također i za njega.

Stanovnici diljem Madrida iz protesta su postavili na prozore španjolske zastave pa su one od petka na balkonima, teresama i drugim površinama.

U Barceloni i drugim katalonskim mjestima već godinama su istaknute na prozorima zastave koje simboliziraju nezavisnost Katalonije.

Pošto je španjolski ustavni sud zabranio referendum, iz Madrida i južne pokrajine Andaluzije poslano je 4.000 policajaca s ciljem da se izjašanjvanje spriječi. U Kataloniji je  već 5.000 stalno stacioniranih pripadnika civilne garde i nacionalne policije te 17.000 pripadnika regionalne katalonske policije.

"Španjolska ujedinjena, nikada neće biti pobijeđena", izvikivali su prosvjednici u Madridu.

Slični skupovi najavljeni su i u drugim španjolskim gradovima.

Prema španjolskom ustavu na snazi od 1978., kada je uvedena demokracija u Španjolsku, a Katalonija je postala jedna od 17 autonomnih pokrajina, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na razini čitave Španjolske čime se brani njezina cjelovitost.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont optužen je za organiziranje nezakonitog izjašnjavanja građana i nezakonitog trošenja javnog novca u tu svrhu, no on je poručio da se ne boji zatvorske kazne.

Predsjednica autonomne pokrajine Madrid, Cristina Cifuentes, pozvala je stanovnike da istaknu španjolske zastave. Ovoliko zastava viđeno je posljednji put 2012. kada je španjolska nogometna reprezentacija osvojila Europsko prvenstvo.

Španjolska vlada desnog centra poručila je u petak da se referendum u Kataloniji neće održati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter