U Luhansku na pomolu humanitarna katastrofa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Luhansk, utvrda separatista na istoku Ukrajine, koji je stalno poprište borbi, na rubu je humanitarne katastrofe, lišen vode, struje i opskrbe prehrambenim proizvodima, upozorio je u subotu ured gradonačelnika.

Ta regionalna prijestolnica u blizini ruske granice, u kojoj je prije sukoba živjelo 500.000 stanovnika, pogođena je gotovo stalnim borbama posljednjih tjedana između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

"To što se danas događa u Luhansku pravi je rat u kojem je život izgubilo već 100 mirnih građana", priopćila je lokalna uprava.

"Nakon nekoliko mjeseci (borbi) zbog blokade i neprekidne pucnjave, grad je na rubu humanitarne katastrofe", dodaje se.

Prekinuti su struja, voda, telefonske i internetske veze. Zalihe goriva iscrpljene su, uključivo i za sigurnosne službe. Što se tiče hrane, većina dućana je zatvorena, a u prekidu je i opskrba hranom i pitkom vodom. Plaće i mirovine nisu isplaćene već mjesec dana, a bankomati su prazni.

Agencija France presse navodi da je stanje u subotu nešto mirnije, što je omogućilo međunarodnim stručnjacima da nastave potragu za ostacima žrtava na mjestu na kojem je u srpnju srušen malezijski putnički avion.

Otprilike sedamdeset stručnjaka već drugi dan pretražuje tu lokaciju na kojoj je život izgubilo svih 298 ljudi iz Boeinga 777. Rad im je omogućio dogovor o lokalnom prekidu vatre između Ukrajine i proruskih pobunjenika, objavila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Ukrajinski dužnosnici objavili su ovaj tjedan da još nisu pronađeni ostaci 80 stradalih.

Stručnjaci iz Nizozemske i Australije u petak su pronašli još neka tijela, ali sigurnosna situacija ocijenjena je "nestabilnom i nepredvidivom". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter