U lov na bijele tartufe 15 dana ranije, već od 1.09.

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Istarski sakupljači tartufa okupljeni u Udruzi tartufara "Istra" od Uprave Hrvatskih šuma u Buzetu i Ministarstva zaštite okoliša i prirode traže da se u novi Pravilnik o zaštiti gljiva uvrste odredbe koje će uz očuvanje staništa tartufa olakšati rad berača koji dobro poznaju stanje na terenu, kazali su nam tajnik udruge Alen Papišta i član Upravnog odbora Doriano Šverko.

Umjesto dosad propisane odredbe (NN 34/02) da se sve vrste tartufa mogu brati od 15. rujna do 31. siječnja, udruga traži posebna vremenska razdoblja vezana za sezonu pojedine podzemne gljive. Najcjenjeniji bi se bijeli tartuf (Tuber magnatum pico) tako mogao početi sakupljati 15 dana ranije, od 1. rujna do 15. siječnja. Crni ljetni tartuf (Tuber aestivum) od 15. travnja do 1. studenog, crni i zimski (Tuber melanosporum i brumale) od 1. studenog do 15. ožujka te Tuber uncinatum od 1. listopada do 30. prosinca. Ako novi pravilnik uskoro ne stupi na snagu, traže da se posebnom odlukom dozvoli tartufarenje već od 1. rujna.

Predlažu da se na području Motovunske šume uvede poseban režim odnosno dozvoli branje za sve vrste tartufa samo u razdoblju od 1. rujna do 15. siječnja. S obzirom da se na tom području gotovo isključivo nalazi bijeli tartuf, tom bi se odredbom spriječile moguće zloupotrebe ili olakšala kontrola berača tartufa.

Nadalje traže da se umjesto dosadašnjeg ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure uvede odredba da se mogu koristiti dva dresirana i jedan mladi pas. Argument da se tri psa ne može kontrolirati ne smatraju opravdanim, jer tartufar treba pozornije kontrolirati upravo mladog psa. Česti su slučajevi bolesti psa ili pak sklonosti pasa koji odbijaju surađivati pri hladnijim danima ili noću pa su potrebni utrenirani pričuvni psi.

Prijedlog Hrvatskih šuma da se noću, između 23 i 6 sati, zabrani tartufarenje zbog tzv. mirovanja šume smatraju nepotrebnim. Naime, u udruzi koja okuplja stotinjak članova smatraju da je noćno tartufarenje rijetko i ne može pričiniti veću štetu zbog stvaranja gužve i buke. Daleko većom smatraju štetu koje noću počini izrazito povećana populacija divljih svinja. Napominju da je velika većina tartufara zaposlena na redovnom poslu pa im noćno tartufarenje ponekad može biti jedina opcija. Stoga se pozivaju na poznatog gljivarskog stručnjaka Romana Bošca koji je kazao da se gljive beru kad ih ima.

Berači tartufa s adresom u brdsko-planinskom području dosad nisu plaćali ulazak u šumu, međutim ta se povlaštena područja ukidaju 1. siječnja, pa iz udruge traže da im se povlastica uvaži još u ovoj jesensko-zimskoj sezoni. Također smatraju da bi dozvole za branje tartufa izdate u jednoj šumariji trebale vrijediti za područje čitave države, a ne samo za teritorij šumarije koja je izdala dozvolu. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter