Međunarodni salon kulinarstva i hotelijerstva u francuskom Lyonu, kojeg nazivaju i gastronomskim Davosom, bit će otvoren u subotu i očekuje se da će se potvrditi kao "laboratorij novih kulinarskih tendencija".
Približno 2.200 izlagača i više od 12.000 šefova kuhinja iz 130 zemalja očekuje se do srijede na tom velikom kulinarskom skupu koji će ugostiti 165.000 posjetitelja iz profesije. Pokazat će se najnovije inovacije u kulinarskom umijeću.
Italija je počasni gost ovogodišnjeg izdanja salona, koji je prije 30 godina osnovao Paul Bocuse, a održava se svake druge godine u Lyonu.
Više od 200 velikih svjetskih šefova odat će počast Paulu Bocuseu (86), "živućoj ikoni francuske kuhinje" na posebnoj večeri u ponedjeljak navečer u gradskoj vijećnici Lyona.
U okviru salona održat će se i ugledno natjecanje Zlatni Bocuse u utorak i srijedu te Svjetski kup u slastičarstvu u nedjelju i ponedjeljak. Novost je ove godine da kandidati neće smjeti donijeti sve svoje namirnice nego će raspolagati sa sat i pol vremena za opskrbu dan uoči natjecanja. (Hina/AFP)