U logorima Sj. Koreje 200.000 zatvorenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blizu 200.000 politickih zatvorenika zatoceno je u logorima Sjeverne Koreje, što je drastican porast u odnosu na stanje prije deset godina, navodi u svom izvješcu objavljenom u srijedu posebni izvjestitelj UN-a za tu zemlju Marzuki Darusman.

Posljednje satelitske snimke zemlje u usporedbi s onima iz 2001. godine pokazuju znacajan porast broja logora, navodi izvjestitelj u izvješcu koje bi trebalo biti predstavljeno u cetvrtak pred Opcom skupštinom UN-a.

"Procjenjuje se da mreže politickih zatvora u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, od kojih neki postoje od 1950-ih godina, drže u zatoceništvu blizu 200.000 zatvorenika", stoji u izvješcu. U nekim zatvorima nalaze se zatoceni ljudi kojima je jedini grijeh to što su rodbina drugih zatocenih, navodi se u izvješcu.

"Tražim od vlasti (Sjeverne Koreje) da odmah oslobodi politicke zatvorenike", navodi u izvješcu Darusman. Istice da se Sjeverna Koreja nalazi u kriticnoj situaciji zbog nestašice hrane te da se zalihe koje je uputila medunarodna zajednica smanjuju, a da je zemlja stalno suocena sa znacajnom i trajnom nestašicom hrane.

"Prema raspoloživim informacijama, porcije hrane koje distribuira sjevernokorejska vlada dovoljne su samo za manje od polovicu dnevnih kalorijskih potreba 68 posto od ukupne populacije od 16 milijuna stanovnika", istice se u izvješcu.


Podijeli: Facebook Twiter