U ljetnu sezonu s dovoljnim količinama vode

Vodostaj Butonige trenutno je visok (M. MIJOŠEK)
Vodostaj Butonige trenutno je visok (M. MIJOŠEK)

Vodoopskrba je stabilna, a tako će ostati i tijekom ljeta, uvjeravaju nas u Istarskom vodovodu Buzet koji vodom opskrbljuje 28 istarskih gradova i općina, a određene količine vode distribuira Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar.

- Svi izvori su vrlo izdašni, imaju više nego dovoljne količine vode, što je jamstvo za dobru i kvalitetnu vodoopskrbu tijekom cijele godine, uključujući i ljetnu sezonu kada se potrošnja vode zbog dolaska turista višestruko poveća, ističe direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Akumulacija Butoniga trenutno je na koti od 40,12 metara nad morem, za četrdesetak centimetara viša nego u istom razdoblju lani. U akumulaciji je pohranjeno oko 17,5 milijuna kubika vode, a ovih se dana iz nje crpi oko 200 litara vode u sekundi. Izdašnost Gradola je oko 4.200 litara vode u sekundi, a za vodoopskrbu se koristi oko 300 litara, dok je Sveti Ivan trenutno na 840 litara vode u sekundi, a trenutno se za vodoopskrbu koristi svega oko 100 litara.

Zahvaljujući prošlogodišnjem investiranju u povezivanje sustava, na raspolaganju je i izvor Bulaž. Njegova trenutna izdašnost je oko 400 litara vode u sekundi, koja je u rezervi za dohranjivanje akumulacije i izvora Gradole, što daje dodatnu sigurnost u ljetnoj sezoni. Na izdašnost izvora i akumulacije Butoniga utječu povoljne hidrološke prilike.

- Prošla godina bila je jedna od najkišovitijih. Na mjernoj postaji Butoniga palo je 1.255 litara vode po metru četvornom, a prosjek je između 900 i 1.000 litara. Od 1987. od kada imamo mjerenja, druga je po količini oborina, ističe voditelj službe distribucije i potrošnje Mladen Nežić.

Vode ima više nego dovoljno pa ipak, u Istarskom vodovodu lani su, na nivou cijele godine, zabilježili pad potrošnje.

- Takvi trendovi dešavaju se i u svijetu, ne samo u Hrvatskoj. Drugačiji je odnos prema vodi. Jedan od razloga manje potrošnje je i loša gospodarska situacija, ali i ljetne redukcije u 2012. godini koje su potrošače potaknule na štednju vode, ali i na okretanje prema alternativnim resursima vode, bušotinama, bunarima, cisternama ili na iskorištavanje voda iz pročistača. Ti se resursi, koji su puno jeftiniji za korisnike nego voda iz vodovodnog sustava, i dalje koriste, ističe Nežić.(G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter