U Ližnjanu nešto manji komunalni doprinos

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Mještani Općine Ližnjan ubuduće će plaćati nešto manji komunalni doprinos jer su vijećnici na sjednici održanoj u utorak prihvatili Odluku o komunalnom doprinosu. Njome su, kako smo već pisali kada je vijeću predstavljen nacrt odluke, određene četiri građevinske zone na kojima se mogu graditi obiteljske građevine, javni objekti, otvoreni bazeni, igrališta, turistički objekti i druge građevine.

Prva zona obuhvaća izgrađeni i neizgrađeni dio naselja Ližnjan, druga zona izgrađeni i neizgrađeni dio naselja Šišan i Valtura, treća zona obuhvaća Muntić i Jadreške, a četvrta stambenu zonu Ušići Dvori, Zovići, Stancija, Lodeš, Sladonja, Gabrovići, Drage i ostala područja koja nisu obuhvaćena prethodno spomenutim zonama.

U prvoj zoni za obiteljske građevine do 400 metara kvadratnih, javne objekte i igrališta plaćat će se 90 kuna po metru kubnom, u drugoj zoni 80, u trećoj 70, a u četvrtoj 60 kuna po metru kubnom. Dosadašnjom odlukom o komunalnom doprinosu u Općini Ližnjan postojale su samo dvije građevinske zone s cijenom od 104, odnosno 75 kuna po metru kubnom.

Prilikom izgradnje ili nadogradnje turističke građevine, ugostiteljske građevine, kuće za odmor, vikendice, višestambene građevine s više od tri stambene jedinice te poslovno-stambene građevine plaćat će se 100, 90, 80 i 70 kuna po metru kubnom, a za sve pomoćne građevine te male uslužne građevine do 50 metara kvadratnih u svim zonama plaća se 30 kuna. Plastenici i staklenici oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa, ali će zato potencijalni investitori zainteresirani za gradnju golf igrališta na ovom području morati platiti 500 tisuća kuna za golf vježbališta, 1,5 milijuna kuna za igrališta s do devet rupa te tri milijuna kuna za igrališta s do 18 rupa.

Ako obveznik plaćanja komunalnog doprinosa zatraži od Općine plaćanje u više rata, to mu može biti odobreno, no pruža se i mogućnost ostvarivanja popusta od 10 do 15 posto na ukupan iznos komunalnog doprinosa ukoliko ga odluči platiti odjednom. Sve navedene cijene vrijedit će i za one osobe koje žele legalizirati već postojeće ali bespravne građevine.

Na sjednici su prihvaćene i prve izmjene i dopune proračuna  Ližnjana za ovu godinu kojima se proračun uravnotežuje sukladno realnom ostvarenju prihoda do sada. Tako se planirani prihodi smanjuju za 31,17 posto, odnosno za 6,2 milijuna kuna. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter