U Ližnjanu elementarna nepogoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic proglasio je, temeljem zahtjeva Opcine Ližnjan, elementarnu nepogodu za to podrucje uzrokovanu snijegom, jakim mrazovima i dugotrajnim enormno niskim temperaturama.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaduženo je da u suradnji s Opcinskim povjerenstvom procijeni nastale štete i utvrdi stupanj oštecenja stradalih poljoprivrednih kultura ukljucujuci i dugogodišnje nasade, kao i posljedice na poljoprivrednu djelatnost te druge štete koje su nastale uslijed snijega, jakog mraza i niskih temperatura. Županijsko i Opcinsko povjerenstvo uz cjelovito izvješce i elaborat o štetama, istarskom županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostavit ce i prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica.

Naime, kako se navodi u obrazloženju Zakljucka župana, na podrucju Opcine Ližnjan lani 19. prosinca palo je 40 do 50 centimetara snijega koji se zadržao nekoliko dana, a tijekom sijecnja ove godine kontinuirano su se nastavile enormno niske temperature, neuobicajene za ovo podneblje koje su se spuštale do -10 stupnjeva, a traju i u veljaci. Opcinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrdilo je velike štete na povrtnim kulturama i dugogodišnjim nasadima maslina, na kojima je uslijed težine snijega na krošnjama došlo do lomova pojedinih grana i stabala te do smrzavanja mladih sadnica. Zbog niskih temperatura u tom vremenskom razdoblju došlo je do velikih oštecenja na povrcu, odnosno karfiolu, brokuli, shanonu i kupusu, a težina snijega oštetila je i plastenike pojedinih poljoprivrednika.

Štete su nastale u više navrata zbog produženog trajanja neuobicajeno niskih temperatura. Analizirajuci prvu procjenu šteta, Opcinsko povjerenstvo utvrdilo je da iznos nastalih šteta na poljoprivrednim kulturama, odnosno zimskim kupusnjacama: karfiolu, shanonu, brokuli i kupusu te dugogodišnjim nasadima maslina prelazi 5,7 milijuna kuna. Buduci da je proracun Opcine za 2008. godinu ostvaren u iznosu od 17,07 milijuna kuna, ispunjen je uvjet Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda kojim je utvrdeno da je ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veca od 20 posto vrijednosti proracuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu.

Opcina je 8. veljace podnijela zahtjev za proglašenje elementarne nepogode te je temeljem njega župan donio odluku i obvezao Županijsko povjerenstvo da u suradnji s Opcinskim povjerenstvom obavi procjenu šteta po utvrdenoj zakonskoj proceduri, kako bi se njemu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostavilo cjelovito izvješce.


Podijeli: Facebook Twiter