U Litvi nagradena galerija "Marino Cettina"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Vilniusu, prijestolnici kulture za 2009., pod parolom "Kultura uživo" pored niza kulturnih programa, dogadanja i performansa održan je i prvi medunarodni sajam umjetnina na Baltiku.

Pozvane su galerije iz Litve i raznih dijelova svijeta, a izabrano je 100 galerija, 27 domacih i 73 strane koje su predstavile radove nastale od 60-ih godina do danas.

Iz Hrvatske je pozvana galerija "Marino Cettina" iz Umaga, koju su predstavljale voditeljica galerije Dezi Cettina i umjetnica Silvia Potocki Smiljanic. Predstavljeni su umjetnici Boris Cvjetanovic, fotografije iz serije "Grad"; Marina Gržinic i Aina Šmid, video "Obsedenost/Opsesija", (Slovenija), SofijaSilvia (Silvia Potocki Smiljanic), "Obicna tudina", fotografije (Hrvatska); Ilia Smiljanic, crteži iz ciklusa "Nulla Dies Sine Linea" (Srbija), Ksenija Turcic, video "Residency" i fotografije (Hrvatska).

Komisija je dodijelila nekoliko nagrada. Za najbolji postav strane galerije nagradu je dobila umaška galerija "Marino Cettina" ciji se postav dojmio, prema rijecima komisije, kao ozbiljan, nepretenciozan, inteligentan s dobrim umjetnicima.

Za najboljeg mladog domaceg umjetnika do 35 godina laureat je Agne Jonkute; za najboljeg mladog stranog umjetnika Carlo Zanni, a za najbolju skulpturu izvan galerijskog prostora Martynas Martišius.

"Ovaj uspjeh naših umjetnika dijelimo i sa sponzorima i donatorima koji su nam omogucili sudjelovanje na ovoj smotri, a to su Grad Umag, TZ grada Umaga, Odjel za kulturu Istarske županije te IKB Umag", kazala je voditeljica galerije Dezi Cettina.

Cilj smotre galerija bio je promovirati umjetnost, potaknuti suradnju i razmijeniti iskustva izmedu galerija i umjetnickih institucija i raspraviti o poticanju i proširivanju tržišta umjetnina u ovom dijelu Europe.


Podijeli: Facebook Twiter