U listopadu se nastavlja gradnja porečke zaobilaznice

Valter Flego, Edi Štifanić, Oleg Butković, Dražen Prgić i Josip Škorić u Poreču
Valter Flego, Edi Štifanić, Oleg Butković, Dražen Prgić i Josip Škorić u Poreču

Nakon Matulja, gdje bi se trebao graditi rotor vrijedan 20 milijuna kuna, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno s direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem u četvrtak poslijepodne posjetio je porečku gradsku palaču gdje ga je primio porečki gradonačelnik Edi Štifanić zajedno s istarskim županom Valterom Flegom.

Početak gradnje sredinom listopada

- Razgovarali smo o završetku zaobilaznice Poreča (južni krak od Košambre do Molindrija. Postupak javne nabave je pri kraju, postoji sva dokumentacija, pa očekujemo sredinom listopada početak izgradnje toga bitnog infrastrukturnog projekta vrijednog oko 20 milijuna kuna. Time će Poreč završiti svoju zaobilaznicu i riješiti prometni problem, rekao je ministar Butković zahvalivši se Hrvatskim cestama, Gradu i Županiji na suradnji i pripremi projekta koji se financira 85 posto od strane EU još iz operativnog programa 2007.-2013.

- Apsolutno je ta dionica u planovima Hrvatskih cesta, ali u njenu ćemo realizaciju krenuti nakon nekih drugih projekata, odgovorio je ministar Oleg Butković na novinarsko pitanje da li se razmatra produžetak zaobilaznice prema Funtani i prema Vrsaru.

Župan Flego je ustvrdio da je iznimno zadovoljan suradnjom s ministarstvom i Hrvatskim cestama ne samo što se tiče porečke zaobilaznice, dok je gradonačelnik Štifanić izrazio zahvalnost što će se prionuti realizaciji posljednje dionice zaobilaznice u dužini od 1,7 kilometra, te da se nada njenom otvorenju u siječnju. Time će se u potpunosti riješiti problem tranzitnog prometa u gradu, smatra, ali i pomoći lakšem dolasku u okolne turističke općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar.

Ulaganja u postojeću cestovnu mrežu

- Niz je projekata koje planiramo na području Istre. Uskoro kreće izgradnja zaobilaznice Pazina, pa ona Buzeta, zatim cesta iz  Vodnjana prema Velom Vrhu vrijedna 15 milijuna kuna za što ćemo do kraja godine raspisati natječaj. Zatim obilaznica Marčane koja nam je posebno važna, jer time potičemo gospodarstvo omogućavajući tvrtki Kamen Pazin legalizira rad na jednom novom lokalitetu. Zatim daljnja ulaganja u postojeću mrežu cesta, što znači rekonstrukciju državne ceste D-75 (radi se o cesti Savudrija-Umag-Novigrad-Poreč-Vrsar-Vrh Lima-Bale-Pula) što uključuje rasterećenje uskih grla na toj prometnica i još niz projekata koje ćemo s lokalnom samoupravom i županijom realizirati u sljedećem razdoblju, kazao je direktor Hrvatskih cesta Škorić.

Nakon sastanka u gradskoj vijećnici delegacija ministarstva zajedno s gradonačelnikom i istarskim županom obišla je središte Poreča, a zatim se zaputila na pregled buduće pazinske zaobilaznice. (Anđelo DAGOSTIN, Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter