U listopadu ponude za partnere za TE Plomin C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je na jučerašnjoj sjednici Vlade da će uskoro biti gotova studija izvedivosti za LNG terminal, a Vlada će početkom jeseni krenuti i na road show kao bi se vidjelo postoji li u regiji, ali i u Europi interes za gradnju tog terminala, odnosno za kupnju plina koji bi se preko njega dopremao.

Sve su to preduvjeti da se donese odluka je li Hrvatskoj uopće isplativo krenuti u gradnju LNG terminala, i to najvjerojatnije na Omišlju. Uz to Vrdoljak najavljuje da će se izraditi i dodatne studije za gradnju hidroelektrane Ombla, što znači da Vlada još nije otpisala gradnju te hidrocentrale.

-  U listopadu očekujemo ponude za partnere za TE Plomin C, što je vrijednost investicije od oko šest milijardi kuna, kazao je Vrdoljak koji je izvijestio da su od planiranih 14,28 milijardi investicija u energetici u ovoj godini u prvom kvartalu realizirane 1,4 milijarde. Tako je ostvareno 73 posto plana u tom kvartalu. Osim LNG-a, Omble i Plomina strateški projekti u energetici su odvojak plinovoda Južni tok, objedinjavanje svjetlovodne infrastrukture tvrtki u većinskom vlasništvu države, program Zagreb na Savi...

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da je s nakladnicima dogovoreno da će u školskoj godini 2014./2015. udžbenici biti tanji, što je ostvareno dogovorom o smanjivanju formata, smanjivanju broja araka, smanjivanju broja svezaka, uvezivanju, smanjivanju broja obaveznih naslova, a time će cijene kompleta biti niže. Također, ključna izmjena uredbe o udžbenicima propisuje to da 15. srpnja 2014. godine cjelokupni proces mora biti gotov, što će u konačnici rezultirati boljim, kvalitetnijim i modernijim udžbenicima.

Jovanović  je kolegama objasnio da u Hrvatskoj ima pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola i nove kompleti udžbenika svake godine znače ukupan iznos od otprilike 350 milijuna kuna.

- To tržište vezano je uz razne interese i lobije, gdje svako želi doći do što većeg dijela kolača. Istovremeno imamo i zahtjeve učenika i roditelja te nastavnika da udžbenici budu metodički kvalitetni, da budu usklađeni s europskim standardima, da budu tanji, torbe lakše, a kompleti jeftiniji i u tom smjeru ide ova uredba, tvrdi Jovanović. 

Vlada je potvrdila i kreditni program "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo", po kojem će mali poduzetnici moći dobiti kredit od deset do 70 tisuća kuna, na rok otplate od pet godina i uz fiksnu kamatnu stopu od 0,99 posto godišnje. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter