U lipnju zarada od Arene 1,3 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Arena jedan je od šest najvecih amfiteatara na svijetu, a iako je otvorena cijele godine, najviše posjetitelja bilježi upravo tijekom turisticke sezone. Vec je u lipnju zabilježeno 44.736 posjetitelja, gotovo tri tisuce više nego u istom razdoblju prošle godine. Cijena ulaznice je cijele godine ista i iznosi 40 kuna za odrasle i 20 kuna za ucenike ili studente, ukupno je lani inkasirano gotovo 9,8 milijuna kuna, a plodonosan lipanj sada je donio vec 1,3 milijuna kuna Arheološkom muzeju koji gospodari Arenom.

Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica koriste se za placanje troškova Arene, od cega najveci dio odlazi na place zaposlenika u amfiteatru, režije, osiguranje posjetitelja, zaštitarsku službu...

Buduci da se od Ministarstva kulture ne dobivaju nikakva financijska sredstva, dosta novca potroši se i za održavanje Arene, tocnije za konzervatorsko-restauratorske radove, cišcenje vegetacije na plaštu Arene, izradu potrebne dokumentacije o Areni, sanaciju kamena oko borilišta, uredenje antickog kanala i sva ostala šminkanja naše anticke ljepotice. U to je ukljucena i konstruktivna sanacija sjeverozapadne kule zbog koje ce Arenu i dalje krasiti neugledne skele, najkasnije do kraja 2011. godine.

Nakon šetnje unutrašnjim zidinama i borilištem, posjetitelji vec niz godina u podzemnim prostorijama imaju priliku razgledati stalni postav "Vinogradarstvo i maslinarstvo u antici". Takoder, na ulazu u Arenu je galerija Amfiteatar u kojoj se godišnje izmijeni više izložbi iz zemlje i inozemstva.

Planira se da se još jedan podzemni prostor preuredi u stalnu izložbu o Areni, u kojoj bi bila prikazana povijest amfiteatara u Evropi, razvoj pulske Arene, rekonstrukcije Arene, brojni dogadaji koji su se u njoj odvijali, kao i poznati ljudi koji su je posjetili do današnjeg dana, najavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja.

No, Arena ne privlaci posjetitelje samo kao najvažniji kulturno-povijesni spomenik i najveca turisticka atrakcija, vec i kao mjesto najvažnijih ljetnih zbivanja u gradu. O cijeni najma i uopce primjerenosti manifestacija koje se tamo odvijaju cesto su diskutirali i javnost i struka, a ove je godine došlo do dodatnih promjena.

- Do prošle godine naplacivao se najam Arene za ljetne manifestacije u iznosu od 15 tisuca kuna za nekomercijalne te 30 tisuca kuna za komercijalne manifestacije. Od ove godine je dogovoreno da se za kulturne manifestacije u Areni ne naplacuje najam, što je i precizirano Pravilnikom o ljetnim manifestacijama u Areni.

Osim brojnih atraktivnih koncerata koji se odvijaju u Areni tijekom ljeta, ipak najveci broj posjetitelja nakon nekoliko kriznih godina ponovo pohodi pulski filmski festival koji je neraskidivo vezan uz naš amfiteatar i zajedno s njim predstavlja ikonu grada. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter