U lipnju "polijece" sonda Histrion

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dva uspješna probna lansiranja, u lipnju ce iz Hrvatske u stratosferu biti odaslana atmosferska sonda Histrion 5 (H-5) opremljena uredajima i programima koji su u potpunosti produkt domacih strucnjaka, zaljubljenika u astrofiziku, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpic.

Za razliku od dosadašnjih sondi, tvrdi on, ova ce na Zemlju slati videosnimke, a ne fotografije, uz ostale tehnicke podatke bitne inženjerima i entuzijastima okupljenima oko Astronomske udruge Vidulini. Nositelji razvoja i konstrukcije atmosferske sonde biti ce Uroš Todorovic Mikšaj, Gabrijel Erman, Tomislav Cmrecnjak, Zoran Ereš, Tomislav Mujic, Petar Gljušcic, Marcela Rasonja, Marino Tumpic, Ogren Variola, Zlatko Orbanic i Vilko Klein. Kako je naveo Tumpic, biti ce to posljednji korak ka konacnom lansiranju prvog hrvatskog satelita u zemljinu orbitu, što bi se moglo dogoditi vec na jesen.

Lansiranje pikosatelita biti ce ostvarenje drugog cilja Istarskog svemirskog programa koji je, kaže Tumpic, službeno poceo u svibnju 2009. lansiranjem web stranice www.astronautika.com, a ima za cilj upoznati javnost s realnom mogucnošcu ostvarivanja svemirskog programa u našoj državi, te popularizaciju astronautike i tehnike. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter