U lipnju odabir konzultanata za izgradnju pročistača

Gradnja pročistača na Valkanama (Arhiva)
Gradnja pročistača na Valkanama (Arhiva)

U naredne četiri godine Pula treba, u skladu s usvojenim vodno-komunalnim direktivama koje je Hrvatska prihvatila pristupanjem EU, izgraditi pročistač otpadnih voda, minimalno drugog stupnja tehnologija (trenutno ima prvog stupnja - mehanički).

U suprotnom će grad Pula plaćati penale zbog onečišćenja i oni neće biti mali. Prije par godina definirano je da će lokacija novog pročistača otpadnih voda biti na istom mjestu gdje je i do sada bio dosadašnji pročistač, iznad Valkana na Lungomareu.

Kako će se do ljeta izgraditi glavni prsten pulskog kanalizacijskog sustava za završetak cjeline nedostaje još "samo" pročistač pa se očekuje da će Grad i Herculanea uz pomoć Hrvatskih voda krenuti u realizaciju ove investicije.

- Izgradnja pročistača, kao i završetak cjelokupnog sustava odvodnje, kandidirat će se, prema operativnim planovima Hrvatskih voda, na strukturne fondove EU iz kojih bi se povukla značajna bespovratna sredstva. Izrada studijske i projektne dokumentacije provest će se kroz projekt Jadran.

Zajedno s ostalim izvorima financiranja kroz projekt Jadran gradi se postojeća kanalizacija s gotovo 50 posto bespovratnih sredstava, dok se kroz EU fondove očekuje nešto veći udio bespovratnih sredstava u zatvaranju financijske konstrukcije, govori u uvodu Igor Stari, direktor Herculanee.

Prema prezentiranom idejnom rješenju procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 130 milijuna kuna (17,34 milijuna eura) jer se Pula odlučila za naprednu MBR tehnologiju trećeg stupnja pročišćavanja. U igri su bile izabrana MBR tehnologija i SBR tehnologija, čija je cijena "neznatno" jeftinija (13,7 milijuna eura).

- Grad je izradio idejno rješenje budućeg pročistača te su odabrane Valkane kao konačna lokacija, s trećim stupnjem pročišćavanja. Odabrani konzultant razradit će i ponuditi nekoliko varijanti tehnologija pročišćavanja koje će na najbolji način zadovoljiti potrebe cjelokupnog sustava, kako s tehnološkog, tako i s financijskog i ekološkog aspekta, najavljuje Stari.

Namjera je ovako veliku investiciju financirati iz EU fondova i to 70-postotnom iznosu, dok preostalih 30 posto treba osigurati lokalna samouprava, odnosno Grad.

Svjetska banka već je prije odobrila sredstva za pripremu dokumentacije za aplikaciju projekta prema fondovima EU i sada je pitanje koliko će eura Pula uspjeti "izvući" za ovu investiciju.

Dosadašnji pročistač nalazi se na površini od 0,7 hektara, a projekt predviđa da bi budući bio na površini jednog hektara. Usto, treba ga ukopati, spriječiti širenje neugodnih mirisa i buku, te pročišćenu vodu iskoristiti ponovno upotrebom tehnološke vode. U cijelom projektu važno je da Pula osigura povoljni izvor financiranja, odnosno bespovratno financiranje.

- Projektom Jadran (traje do rujna 2015. godine) bit će izgrađena okosnica sustava odvodnje (obalni kolektor), kojom će se sve otpadne vode transportirati na uređaj za pročišćavanje, dok ćemo kroz strukturne fondove izgraditi novi suvremeni uređaj za pročišćavanje te završiti cjelokupni sustav odvodnje za dugoročno razdoblje od 30-ak godina i time zadovoljiti usvojene direktive.

Upravo je završen predkvalifikacijski postupak, odnosno iskaz interesa kroz koji će se odrediti broj konzultanata koji će se natjecati u postupku izrade studijske i projektne dokumentacije za pročistač. Do kraja travnja trebao bi izaći natječaj, a odabir konzultanta očekujemo u šestom mjesecu.

Do kraja Jadranskog projekta planiramo napraviti aplikaciju te je predati na usvajanje EU komisiji, a po usvajanju kreće objava natječaja za izvođenje radova.

Planirani početak radova je 2017. godina, a radovi bi trebali trajati do kraja 2018. godine, najavljuje Stari. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter