U lipnju 40 posto više putnika

Puna dvorana DHB-a (D. ŠTIFANIĆ)
Puna dvorana DHB-a (D. ŠTIFANIĆ)

Fantastične turističke brojke kojima se može pohvaliti veći dio Hrvatske, a pogotovo njena perjanica Istra, preslikale su se i na promet Zračne luke Pula. Statistički pokazatelji su odlični: u lipnju je na pulskom aerodromu zabilježen broj od 94.603 putnika (u dolasku i odlasku) i 1.418 avio-operacija, što ga čini najjačim u posljednjih deset godina. Tijekom lanjskog lipnja zabilježen je broj od "samo" 67.313 putnika, pa je posve jasno da je ovogodišnji lipanj po broju putnika jači za više od 40 posto. Nastave li se ovakvi trendovi, ova sezona bi vrlo lako mogla nadmašiti prošlogodišnju. Do konca lipnja zabilježen je broj od 161.634 putnika, od čega 2.900 u tranzitu, a lani je pulska zračna luka ukupno zabilježila 436.121 putnika, od čega 8.368 u tranzitu.

U solidan broj avio-kompanija koji već prometuju preko pulske zračne luke od srijede je upisana i niskotarifna zrakoplovna kompanija Transavia koja je dio Air France/KLM grupacije.

Zrakoplovi Transavije će od početka srpnja do konca listopada tri puta tjedno, i to utorkom, četvrtkom i subotom, povezivati Pulu i nizozemski Rotterdam, po cijeni od 29 eura (ovisno o raspoloživosti, u jednom smjeru, uključujući i rezervacije i putničke takse).

Povodom dolaska prvog zrakoplova Transavije na liniji Rotterdam - Pula, na pulskoj zračnoj luci je održana i skromna svečanost na kojoj je posada zrakoplova počašćena čašom pjenušca i tortom u obliku Istre. Događaj su svojim nastupom oplemenile i pulske mažoretkinje, a jednoj od njih, Stefani Vujinović, pripala je čast da zajedno s kapetanom zrakoplova simboličnom presijecanjem vrpce "otvori" pulski aerodrom putnicima iz Rotterdama. Boeing 737-700 u dolasku je dovezao prvih 138 putnika, a iz Pule je prema Rotterdamu poletjelo njih 23.

Uoči inauguracijskog leta za Pulu glasnogovornica Transavije, Anita Sunter, kazala je da je na zahtjev mnogih unutar turističke industrije Transavia odlučila dodati Pulu u svoju mrežu redovnih linija.

- Izuzetno nam je drago ponuditi redovnu liniju između Pule i Rotterdama tijekom ljeta te putnicima, uz atraktivnu cijenu, omogućiti posjet Rotterdamu i okolici, poručila je Sunter.

Pored Pule, Transavia leti iz Rotterdama i Pariza za Split te iz Dubrovnika u Amsterdam, Pariz i München. (L. SLIJEPČEVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter