U Limu održano osmo svjetsko prvenstvo plufista

Iako je zbog kiše odaziv bio slab, natjecatelji su ipak odmjerili snage u umijeću bacanja kamena u more (M. MIJOŠEK)
Iako je zbog kiše odaziv bio slab, natjecatelji su ipak odmjerili snage u umijeću bacanja kamena u more (M. MIJOŠEK)

U Limu je povodom blagdana Prvog maja održano osmo izdanje svjetskog prvenstva plufista. Nažalost, vremenske neprilike utjecale su na odaziv plufista iz srednjoeuropskog i južno-balkanskog prostora koji se inače u velikom broju (u prosjeku od 200 do 300 natjecatelja okupljaju na granici između mora i kopna duboko u istarskom kontinentu.

Ovo je izdanje proteklo u zapaženom neodazivu jer je kiša ometala prvomajsko druženje no, ipak, natjecanje je održano pa su i nagrade podijeljene najboljima u umijeću bacanja ili hitanja grote u more.

Međunarodni sudac plufa Tone Petrić nam je ukratko objasnio tehniku bodovanja: boduje je ljepota i zvučni efekt dodira kamena sa vodom te zvuk kamena koji legne na plitkom dnu. Učinak niže potpisanog novinara, primjerice, sudac je ocijenio nedovoljnim jer je zvučni i dinamični efekt bio odviše romantičan. Jedan neimenovani natjecatelj umalo je pogodio našeg fotoreportera koji je s mora snimao efekte plufista u akciji.

Najbolji je ove godine bio Mario Perković koji je nagrađen s jednom litrom mlijeka. Drugi je bio Celestin Cerin kojega je organizacijski odbor nagradio s dvije litre mlijeka. Treći pak plufista je bio Karlo Gržinić koji čeka na nagradu od tri litre mlijeka. Organizator svjetskog prvenstva Mladen Sošić zvan Trananaj objasnio je da je čekanje na nagradu odraz stanja u štali sponzora Darka Pekice: " ki se posvadija s kravom pa je trenutno u štrajku". S obzirom na vremenske neprilike kulturni i kulinarski dio prvenstva održan je u sjedištu boćarskog kluba Šošići u kojemu su sudionici uživali u grahu, pečenom janjcu i ćevapima.

Za muzički dio pobrinuo se Livio Morosin koji je sastavio program prvomajskih pjesama s izraženim borbenim nabojem. Suorganizator svjetskog prvenstva plufista Mario Benčić nije se odazvao zbog iznenadne bolesti (temperatura). Mladen Sošić je, u kulturnom dijelu programa, ponudio nazočnima mitološku interpretaciju plufanja povezavši naviku bacanja grote u limskom plićaku s istarskim avanturama Jazona i Argonauta. Mladen je bio toliko uvjerljiv u priči da je nju gotovo nemoguće prenijeti u par redaka pa valja čekati da se cijela dramaturgija oblikuje u knjigu koja će se izdati iduće godine. (E. VELAN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter