U Liegeu cetvero poginulih, 75 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje cetvero mrtvih i 75 ranjenih bilanca je eksplozije i pucnjave na autobusnoj stanici u Liegeu, gradu u istocnom, valonskom dijelu Belgije, 90 kilometara udaljenom od prijestolnice Bruxellesa. Medu ranjenima sedam se osoba bori za život, a medu njima i dvogodišnji djecak. Medu poginulima je i jedan napadac, koji se, prema svjedocenju ocevidaca, raznio granatom. Za drugim napadacem policija još traga. BBC pak javlja da su ubijene tri osobe.

Cetiri eksplozije

Okolnosti napada još su nejasne. Iako belgijski mediji javljaju o dvojici napadaca, belgijske vlasti tvrde da se radilo o jednom napadacu, koji nije povezan s teroristickim grupama. Prema medijima, radi se o 32-godišnjem Nordinu Amraniju koji je u rujnu 2008. godine bio osuden na 58 mjeseci strogog zatvora zbog ilegalnog držanja automatskog oružja i uzgoja marihuane. Njegov auto pronaden je nedaleko od mjesta napada.

Kako javlja belgijska novinska agencija Belga, do napada je došlo kada su dvojica napadaca bacila granate na autobusnu stanicu, nakon cega je uslijedila pucnjava. Spominju se cetiri eksplozije. Napadaci su bili naoružani kalašnjikovima. Policija je na mjestu dogadaja pronašla sumnjive predmete, zbog cega su pozvani strucnjaci za deaktiviranje eksplozivnih naprava.

Napad se dogodio u samom središtu Liegea, na središnjem gradskom trgu Saint Lambert, nedaleko od sudske palace i vrlo posjecenog božicnog sajma. Kad se zacula pucnjava, gradani su se razbježali po trgovinama, a policija je brzo potpuno blokirala središte grada.

Nema stradalih Hrvata

Medu stradalima u Liegeu, iako u tom gradu živi brojna hrvatska zajednica, nema hrvatskih državljana, doznajemo od glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Berislava Živkovica. Prema njegovim rijecima, Ministarstvo je u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Bruxellesu, koje je pak u kontaktu s kriznim stožerom u belgijskom MUP-u.


Podijeli: Facebook Twiter