U Libiji uhiceni placenici iz Hrvatske?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clan libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeca zadužen za pravosude Mohamed al-Alagy objavio je u Libiji da medu uhicenima u Libiji ima i puno stranaca, medu kojima i Hrvata, a iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u utorak, na upit Hine, porucuju da službeno nisu zaprimili nikakvu informaciju da su u Libiji uhiceni bilo koji hrvatski državljani.

"Prema zatvorenicima se dobro postupa. Oni koji nisu pocinili zlocine bit ce pušteni nakon ispitivanja, a ostalima ce biti sudeno", kazao je al-Alagy, dodajuci da su u Tripoliju "uhiceni (strani) placenici, medu kojima i 17 Hrvata".

MVPEI službeno nije zaprimio nikakvu informaciju da su u Libiji uhiceni bilo koji hrvatski državljani.

Iz Ministarstva takoder porucuju da ce kontaktirati libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu s upitom ima li medu uhicenima u Libiji hrvatskih državljana. MVPEI takoder podsjeca da je najveci dio hrvatskih državljana iz Libije evakuiran krajem veljace i pocetkom ožujka te da otada nitko nije kontaktirao hrvatsko veleposlanstvo i zatražilo pomoc.

Prema podacima Medunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) u Ženevi libijski ustanici u svojim rukama drže "nekoliko stotina" zatvorenika, medu kojima ima i stranih državljana. "Imamo naznake prema kojima ustanici drže nekoliko stotina zatvorenika", kazao je glasnogovornik ICRC-a Steven Anderson, dodajuci da su predstavnici ICRC-a posjetili neke od zatvorenika.


Podijeli: Facebook Twiter