U Leipzigu predstavljen Kroatien Kreativ 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavila je danas u Leipzigu na otvaranju Foruma jugoistočne Europe program Kroatien Kreativ 2013., nakon čega je otvoren i izložbeni štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjiga.

Predstavljajući Kroatien Kreativ, koji počinje hrvatskim sudjelovanjem na Sajmu knjiga, ministrica Zlatar Violić zahvalila je što može govoriti na hrvatskom, ne samo zato što ne govori dobro njemački, nego i zato što se u Europskoj uniji njeguje jezična raznolikost, ali i zato što je ovo godina glasa, koji nije samo onaj koji pjeva, nego je to i glas nove članice EU-a.

Hrvatska ministrica kulture istaknula je napore svih koji su pomogli da Kroatien Kreativ zaživi, zahvalivši pritom hrvatskom veleposlaniku u Njemačkoj Miri Kovaču te Alidi Bremer i cijelom timu mreže Traduki, koja niz godina pomaže predstavljanju pisaca iz Hrvatske i regije.

Upravo je ta dugogodišnja suradnja mreže Traduki i Sajma knjige u Leipzigu dovela do toga da Kroatien Kreativ započne u Leipzigu, istaknula je ministrica Zlatar Violić te je dodala da je riječ o festivalu koji će predstaviti novu članicu Europske unije.

Nakon nastupa na lajpciškom sajmu Kroatien Kreativ se nastavlja retrospektivama hrvatskog filma, kazališnim gostovanjima, predstavljanjem hrvatske kulturne baštine i turizma, ali i električnog automobila, koji će se odvijati tijekom većeg dijela godine.

Festival je, napomenula je Zlatar Violić, važan i zbog toga što nije riječ samo o klasičnoj prezentaciji, nego o kritičkom dijalogu i diskusiji "jer smo upravo od njemačkih filozofa i teoretičara naučili kritički promišljati, razgovarati i vidjeti drugoga", a i današnji programi na sajmu zapravo pokazuju da ne moramo biti samo na razini prezentacije, nego da možemo kritički razgovarati i argumentirati.

Ministrica je na kraju čestitala piscima i prevoditeljima, koji, kako je rekla, obično sjede u zadnjim redovima, jer "smo svi mi ovdje zahvaljujući tome što su oni obavili svoj posao".

Nakon Foruma jugoistočne Europe otvoren je i štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjige, a za danas je najavljeno i predstavljanje knjiga Renata Baretića i Vladimira Stojsavljevića te njemačkoga prijevoda romana Maše Kolanović "Sloboština Barbie" uz diskusiju o pripovijedanju iz dječje perspektive.

Poslijepodne će Srećko Horvat sudjelovati na panelu "Jugoistočna Europa i perspektive proširenja EU-a" s Heinz-Jürgenom Axtom i Dragoslavom Dedovićem, dok će Boris Buden i Nadežda Čačinović sudjelovati u raspravi o izazovima i perspektivama EU-a uoči hrvatskog pristupanja zajedno s novinarom i povjesničarom Andreasom Ernstom, dopisnikom Neue Zürcher Zeitunga u Beogradu.

Navečer će biti predstavljen prijevod na njemački knjige razgovora Srećka Horvata "Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy" s današnjim vodećim intelektualcima poput Tariqa Alija, Stephanea Hessela i Gayatri Spivak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter