U lavini 50 poginulih, 145 nestalih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak osoba je poginulo a o 145 osoba još nema informacija nakon obrušavanja lavine na sjeveroistoku Afganistana, priopcio je UN u subotu.

"Ovo je vjerojatno prva u dugom nizu tragedija koje nas ocekuju u bliskoj buducnosti. Velike kolicine snijega uzrokuju lavine a za nekoliko tjedana ce izazvati i velike poplave u mnogim dijelovima zemlje", komentirao je u priopcenju Michael Keating, humanitarni koordinator UN-a.

Lavina koju je uzrokovalo zatopljenje nakon obilnih sniježnih oborina zatrpala je u nedjelju seoce u planinskoj pokrajini Badahšanu gdje je živjelo 199 osoba, navodi Ured za humanitarnu koordinaciju u Afganistanu (OCHA).

Glasnogovornik mjesne vlade Abdul Maruf Raseh rekao je u subotu za agenciju France Presse da je u lavini poginulo 56 ljudi i da su ekipe još pokušavale doci do stradalih. U srijedu su vlasti objavile privremeni podatak o 42 žrtve.

Zima 2012. je najoštrija u zadnjih barem petnaest godina u Afganistanu. Više od 90 smrtnih slucajeva povezanih s klimatskim uvjetima zabilježeno je samo u Badahšanu, medu kojima je i 35 djece koja su koncem veljace u dva dana umrla od upale pluca.

Zaklada Aga Kan, UN-ov Svjetski program za hranu i americko veleposlanstvo osigurali su prehrambene namirnice za stradale obitelji. Usprkos milijardama medunarodne pomoci koje Afganistan, opustošen u zadnjih 30 godina rata, dobiva svake godine, ta je zemlja i dalje jedna od najsiromašnijih u svijetu. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter