U Lanišću spomen-bista Miroslava Bulešića

Župna crkva sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Župna crkva sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dani mučeništva sl. Božjega Miroslava Bulešića obilježit će se od 22. do 25. kolovoza u Lanišću, u mjestu u kojem je 24. kolovoza 1947. godine Bulešić mučenički ubijen.

Župljani Lanišća pripremaju bogat kulturno-umjetnički i duhovni program, a u nedjelju će se u Lanišću otkriti spomen-bista Miroslava Bulešića.

Na inicijativu nekoliko župljana zdušno je prihvaćena ideja da se u Lanišću postavi trajni spomen budućemu blaženiku Miroslavu Bulešiću, rekao nam je župljanin te župe Vladimir Žmak Štutinov.

U kratkom vremenu, župljani, domaći i iseljeni, kao i štovatelji lika i djela Miroslava Bulešića, svojim su prilozima, pripremnim radovima i drugim angažmanom omogućili da se ta ideja i ostvari.

Bistu u bronci izradio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi, izlivena je u ljevaonici u Zagrebu i bit će postavljena na pripremljeni mramorni postament u predvorju laniške crkve. Predviđeno je da je u nedjelju, nakon mise koja počinje u 11 sati te prigodnog igrokaza, u 12.30 sati otkrije i blagoslovi biskup mons. Dražen Kutleša.

Program u Lanišću započinje danas u 18 sati, kada će se osim sv. mise, koju će predvoditi župnik iz Bala Darko Zgrablić, održati koncert duhovne glazbe.

U petak, nakon sv. mise koju će u 18 sati predvoditi rektor Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati Domagoj Matošević, u 19.30 sati bit će predstavljena knjiga "Velečasni Stjepan Cek: Uspomene na svećeničke godine u Istri, 1937. – 1965.", koja je objavljena u izdanju Matice Hrvatske - Ogranka u Lanišću i Glasa koncila. Knjigu će predstaviti Emanuel Hoško i Josip Grbac te urednici Vladimir Žmak Štutinov i Eduard Kišić.

Za glazbeni ugođaj na predstavljanju knjige pobrinut će se vokalna skupina Hrušiški fanti iz Hrušice u Sloveniji, rodnoga mjesta Stjepana Ceka, zatim ženska vokalna skupina iz Lanišća i crkveni zbor.

U subotu, na dan mučeništva Miroslava Bulešića, osim euharistijskog slavlja koje u Lanišću počinje u 19.30 sati, a predvodit će ga župnik iz Zemunika don Zdenko Dundović, predviđena je i projekcija filma o budućem blaženiku pod nazivom "Moja osveta je oprost".

Film o Miroslavu Bulešiću i krvavoj krizmi u Lanišću 1947. godine, u produkciji HRT, bit će premijerno prikazan na HRT 1 u subotu u 16.55 sati, a u laniškoj župnoj crkvi istoga dana u 21 sat.

U nedjelju u 11 sati u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću počinje koncelebrirano misno slavlje koje predvodi biskup Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša, a prenosi HRT 1.

Nakon sv. mise laniška mladež i crkveni zbor upriličit će recital "Oče budi volja tvoja" koji je napisao fra Ivo Peran, a koji prikazuje životni put Miroslava Bulešića. Završni dio recitala odvijat će se ispred novopostavljene biste Miroslava Bulešića i ukomponiran je u njeno otkrivanje i blagoslov. Program završava tradicionalnom "laniškom večernjom" u 16 sati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter