U Lanišću blagoslovljena bista Miroslava Bulešića

Bistu Bulešiću blagoslovio je biskup mons. Dražen Kutleša
Bistu Bulešiću blagoslovio je biskup mons. Dražen Kutleša

Koncelebrirano misno slavlje koje je u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile predvodio biskup Porečke i pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, a prenosio HRT 1, danas je u malom Lanišću okupilo brojne vjernike.

Velika laniška crkva ovoga je puta bila pretijesna da u nju stanu svi koji su htjeli sudjelovati u zadnjem danu četverodnevnog programa "Dani mučeništva Miroslava Bulešića", koji je ujedno bio i duhovna priprema za proslavu skorašnje beatifikacije Miroslava Bulešića, ali i spomen dan njegove mučeničke smrti u Lanišću, gdje je mladi svećenik ubijen 24. kolovoza 1947. godine, tijekom napada na crkvu i pokušaja sprječavanja podjele svete krizme.

- Sluga Božji Miroslav Bulešić imao je nekoliko temeljnih vrednota za kojima se u životu povodio, prije svega bio je svjestan da svaki vjernik treba pokazati vjernost Isusu Kristu u trenucima i kada je to teško, i u trenucima progona, rekao je u nadahnutoj propovjedi mons. Dražen Kutleša. Istaknuo je da budući blaženik nikada nije htio zanijekati svoju vjeru pa čak ni po cijenu života.

Nakon sv. mise, laniška mladež i laniški crkveni zbor upriličili su recital "Oče budi volja tvoja" kojeg je napisao fra Ivo Peran, osuđen na smrt u vrijeme vladavine komunizma, a koji prikazuje životni put Bulešića.

Završni dio recitala odvijao se ispred novopostavljene biste Miroslava Bulešića. Izradu biste u bronci, postavljene na mramorni postament, kao trajnog spomena budućem blaženiku Miroslavu Bulešiću, omogućili su župljani, domaći i iseljeni svojim prilozima, pripremnim radovima i drugim vidovima angažmana, a izradio ju je akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Bistu svećenika - mučenika blagoslovio je mons. Dražen Kutleša.

Nedjeljni program završio je tradicionalnom "laniškom večernjom". (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter