U Labinu stanica za punjenje elektroauta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Naš grad bit ce ucrtan na europske autokarte kao mjesto gdje se vec primjenjuju novi izvori energije", porucio je labinski gradonacelnik Tulio Demetlika prilikom otvorenja prve trajne stanice za punjenje elektricnih automobila u Hrvatskoj, na Titovu trgu u Labinu.

Proizveo ju je HEP, koji ce, prema sporazumu s njemackim energetskim divom RWE, graditi takve postaje u Hrvatskoj. Pitanje je, medutim, tko ce ovu labinsku u dogledno vrijeme koristiti, buduci da, koliko je poznato, u široj okolici nema elektricnih vozila.

Demetlika je s dožupanom Vedranom Grubišicem pionirski napunio vjerojatno najpoznatiji elektricni automobil na svijetu - Tesla Roadster.

Sportski dvosjed americke proizvodnje, koji je u stari grad dovezlo dvoje njemackih studenata, "težak je" 130 tisuca eura. Istarsku premijeru doživio je u sklopu RWE Tesla Toura, koja je u gradu rudara zastala na pola puta svoje rute od Essena do Istanbula.

Labin je pocašcen time da je tocka u 13-dnevnoj turneji Tesle kroz sedam zemalja jer su ga energetske kompanije prepoznale kao grad koji puno ulaže u projekte s ciljem zaštite okoliša i poticanja sustavnog gospodarenja energijom, za što se i strateški opredijelio.

Ne treba, medutim, zaboraviti cinjenicu, pogotovo u svjetlu najave gradnje treceg bloka termoelektrane, da RWE s HEP-om ima jednake udjele u obližnjem poduzecu TE Plomin d.o.o.


Podijeli: Facebook Twiter