U Labinu psi zaklali 19 ovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljeniku Ademu Ibrahimovicu psi su u utorak i u noci na srijedu zaklali dvanaest ovaca i tri janjeta, a još pet ovaca uzalud traži po šumi. Od stada mu je ostalo devet ovaca, od kojih ce jedna najvjerojatnije uginuti, a ni jedino preostalo janje nema izgleda preživjeti jer mu je majka nastradala.

Policija je pak izvijestila da je vlasnik prijavio pokolj 19 ovaca i tri janjca o cemu je policija informaciju proslijedila komunalnom redarstvu Grada Labina, veterinarskoj stanici i županijskom veterinarskom inspektoru.

Ibrahimoviceva staja i tor nalaze se u šumi u blizini Katura, odnosno trgovackog centra Mercator, kao i slicni objekti drugih gradana koji kucni proracun upotpunjavaju uzgojem stoke.

- Došao sam po snijegu nahraniti ovce nešto prije trinaest sati i zatekao cetiri psa medu ovcama. Šest ih je vec bilo zaklano, a ubrzo je uginula i sedma. Svakog sata uginula bi po jedna ovca. Imale su teške rane, i crijeva su im ispala iz utrobe, ispricao nam je Ibrahimovic koji je nakon 23 sata stražarenja u srijedu oko 6.30 sati opet zatekao ista cetiri psa kako napadaju njegove ovce. Bježeci od mene, žuti labrador je ogrlicom zapeo za žicu. Otišao sam po rankon, ali pas je izvukao glavu i pobjegao. Ogrlica je ostala i vlasnik psa je može prepoznati, kazao je Ibrahimovic.

Iz toga se da zakljuciti da pokolj ovaca nisu pocinili psi lutalice, nego kucni ljubimci koje vlasnici puštaju bez nadzora. U cetvrtak ujutro Ibrahimovic je kod ograde zatekao samo dva psa, koji nisu uspjeli doprijeti do ovaca. Smatra da dio krivice snose i osobe koje su u šumi izgradile hranilište za macke lutalice. Psi su im poceli otimati hranu i tako se stvorio copor koji se osmjelio napasti i stoku.

Alda Miletic, predsjednica udruge za zaštitu životinja Feniks, potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da clanovi udruge hrane macke na kraju Istarske ulice, ali iskljucivo kroketima i uvijek na asfaltu, što znaci da je hranilište u šumi nastalo necijom privatnom inicijativom.

Zaklane ovce bile su kvalitetne križanke teške do stotinu kilograma, koje su se janjile dva puta u godini, cesto i po dva janjeta. Stoga nastala šteta iznosi najmanje dvadesetak tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter