U Labinu otvorena višenamjenska sportska dvorana


Prigodnim kulturno zabavnim programom u sklopu Dana Srednje škole Mate Blažine, otvorena je nova pomoćna dvorana. Sportski kompleks Labin obuhvaćat će dvije sportske dvorane – glavnu i pomoćnu s pratećim sadržajima poput svlačionice, ureda za sportske klubove, sportske ambulante i ugostiteljsko - trgovačko - sportskih sadržaja. Od kolovoza pa do danas sagrađena je pomoćna dvorana površine od 1.500 kvadrata koja može primiti 200 gledatelja, a u koju je uloženo 11,7 milijuna kuna. No, ovo je tek prva faza radova na sportskom kompleksu Labin. Za cjelokupni dovršetak ove investicije u gradskom proračunu za 2017. godinu osigurano je 25 milijuna kuna.

Sportsko središte cijele Labinštine

Kompleks će po završetku druge faze primati oko 1.100 gledatelja. Investitor je Grad Labin, izvođač radova labinska tvrtka De Conte, a nositelj izvršenja ovog projekta, u suradnji s gradskom upravom, je gradska tvrtka Labin 2000. Srednja škola Mate Blažine ove godine slavi 70. obljetnicu rada, stoga je paralelno održana svečanost povodom ovog značajnog jubileja. Kroz povijest Srednja škola Mate Blažine predstavljala je kulturno, socijalno i obrazovno središte Labinštine. Njezina važnost i danas je neprocjenjiva, ne samo na obrazovnom, već i na širem društvenom i gospodarskom planu. Ravnatelj škole Čedomir Ružić naglasio je da je misija škole da budu zajednica koja uči u pozitivnom ozračju i zadovoljava potrebe učenika u stjecanju općih i stručnih kompetencija uz korištenje različitih metoda i oblika rada te stilova učenja i poučavanja. Potiču inicijativu i aktivno uključivanje učenika u provođenje ljudskih prava, građanskog odgoja i ekološke problematike te razvoj učeničkog stvaralaštva i samopoštovanja kao i njihovo osposobljavanje za daljnji studij i rad. Spomenuo je brojne uspjehe učenika i njihovih mentora na razno raznim natjecanjima, bilo da je riječ o međuškolskim natjecanjima pa sve do značajnih državnih natjecanja.

Labibnski gradonačelnik Tulio Demetlika je poručio da je Labin dobio hram sporta.

- Naš grad danas ispunjava svoju iskazivanu želju da imamo svoj hram sporta, po veličini i funkcionalnosti, dostojan našeg prekrasnog grada. Dvoranu predajemo na korištenje onima koji su je najviše priželjkivali. To su uz labinske sportaše, učenici ove škole koja je odavno stekla epitet rasadnika znanja, kojeg dostojno brani i održava tijekom dugih sedam decenija. Budućom školskom reformom želimo postati Centar izvrsnosti, poručio je Demetlika.

Sportska aktivnost za zdrav život

Demetlika je prisjetio prisutne da je Labin svoju prvu sportsku dvoranu dobio sada već davne 1978., a nakon što je 2000. godine decentralizacijom školskog obrazovanja prenijeta u vlasništvo Srednje škole Mate Blažine i osnivača Istarske županije, njezina vrata bila su otvorena za labinske sportske klubove, dvoranska natjecanja, na korištenju rekreativcima. U traženju najboljeg imovinsko pravnog rješenja, zahvaljujući velikom razumijevanju i sinergiji Istarske županije, Grad Labin 2014. godine bez naknade postaje vlasnikom stare dvorane. Time je stvorena pretpostavka da Grad Labin krene u osiguranje sredstava i realizaciju ove investicije.

- Podizanje kvalitete jamstvo je, da ni danas a ni sutra, ne smije doći do odljeva učenika, već da će se i dalje veliki broj učenika ne samo iz Labina već i iz okolnih gradova opredijeliti za labinsku Srednju školu. Na taj način, pored redovitog stipendiranja učenika i studenata, ulažemo u našu sadašnjost i budućnost - u mlade koji će za koju godinu kreativno pridonositi razvoju i promociji našeg Labina, dodao je Demetlika.

Istarski župan Valter Flego čestitao je na izgradnji dvorane, ali i značajnom jubileju koji je obilježila labinska srednja škola.

- Kroz vašu su školu prošle brojne generacije. Radite zahtijevan posao koji ne može raditi bilo tko. Mladima treba kvalitetno obrazovanje, potom radno mjesto i riješeno stambeno pitanje. Mislim da sve to mogu u Labinu zadovoljiti. Važno je i da vode zdrav život s naglaskom na bavljenje sportom, poručio je Flego. Dodao je da uskoro slijedi i energetska obnova zgrade. U tijeku je natječaj, a Županije će participirati u realizaciji projekta.

Sanacija stare dvorane do prosinca

Od izrade dokumentacije do realizacije projekta sportske dvorane prošle su dvije godine. Projektna dokumentacija je izrađena u 2015. godini. U drugoj polovici prošle godine započela je izgradnja pomoćne dvorane. Druga faza izgradnje sportskog centra Labin, koja se odnosi na rekonstrukciju postojeće dvorane, na kojoj su upravo na dan održavanja svečanosti započeli radovi, bit će dovršena tijekom ove godine. Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji gradske uprave i sportske zajednice, koja je predlagala, zajedno s labinskim sportskim klubovima i udrugama, prijedloge i rješenja početka izgradnje nove i rekonstrukciju stare dvorane, započelo se s projektom. Iako je bilo predloženo više lokacija za izgradnju sportske dvorane, u konačnici je prihvaćeno rješenje o sanaciji postojeće dvorane. Kod prihvaćanja tog rješenja vodilo se tezom da dvorana na toj lokaciji postoji već četrdeset godine te je okružuje sva potrebna infrastruktura, poput velikog parkirališta.

U drugoj fazi rekonstrukcije, koja je planirana na jesen, kreće se s obnovom postojeće sportske dvorane. U konačnici, sportski kompleks činit će dvije sportske dvorane s brojnim pratećim sadržajima. Osim za sportske događaje, centar će biti opremljen i za održavanje sajmova, kongresa, koncerata i ostalih nesportskih događaja koji će obogatiti društveni i socijalni život građana Labina i okolice, a osigurat će i odvijanje programa sportskog turizma čime će se poboljšati iskorištenost turističkih kapaciteta Rapca i Labina.

(Napisala i snimila: Ivana AHMIČEVIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter