U Labinu obilježena 35. godišnjica od smrti Tita

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Članovi društva "Josip Broz Tito" Labinštine, u povodom 35-te obljetnice smrti državnika čiji lik i političku ostavštinu njeguju, održali su komemoraciju, položili vijenac i zapalili svijeću uz bistu Josipa Broza Tita u parku kod gradskog Autobusnog kolodvora.

- Tito je bio političar cijenjen od realnih ljudi, a zemlja koju je vodio predstavljala je nešto u svjetskim razmjerima, što se za današnju ne bi moglo reći. Neki ga danas nažalost nazivaju zločincem, njega koji je mirio ljude, sprječavao ratove, gradio bratstvo i jedinstvo. Ti isti ga nazivaju i nedemokratom, te se sami predstavljaju kao demokrati, pa svađaju narod, prizivaju na linč i osvetu, pa zaključite sami koliko u tome ima demokracije.

Pitam se zar bi na pogreb zločincu, kako ga neki u Hrvatskoj nazivaju, stiglo 209 izaslanstava iz 127 država svijeta, od čega 122 državna izaslanstva i 68 stranačkih izaslanstva, četiri izaslanstva oslobodilačkih pokreta, devet izaslanstva međunarodnih organizacija i šest ostalih delegacija. Na čelu državnih izaslanstava bilo je čak 38 šefova država, u svom je obraćanju prisutnima rekao Josip Hrvatin predsjednik društva "Josip Broz Tito" Labinštine.

Hrvatin je istaknuo kako "mladima moramo prenijeti sve ono što je bilo dobro u Titovo vrijeme jer oni, na žalost, u školama o njemu ne uče ništa, a ako i čuju nešto, čuju samo ružne stvari. Tito nije bio nikakav zločinac nego u svoje doba jedini pravi čovjek u ovom dijelu Europe" .

Nakon komemoracije je u prostoru do same biste upriličena je  izložba fotografija, zapisa, pristiglih telegrama sućuti, te ostalih predmeta koji podsjećaju na ovog državnika. Članovi udruge će sudjelovati na Titovim danima u Fažani, a 24. svibnja putuju u Kumrovec na obilježavanje Dana mladosti, Titovog rođendana. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter