U Labinu najbolje od najboljega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galerijskom prostoru labinskog Narodnog muzeja mogu se razgledati «Slike vremena», izložba fotografija u povodu 115. objetnice Fotokluba Zagreb. Izbor stotinjak djela iz Zbirke hrvatske fotografije obavio je tajnik kluba Vladko Lozic, a postav potpisuju clanovi kluba Davor Bolant i Davor Kranjac. Izložbu je otvorio zamjenik gradonacelnika Zoran Rajkovic, a uvodnu rijec uputio je voditelj galerije Tullio Vorano.

- Polazište ove izložbe je Zbirka hrvatske fotografije, utemeljena 1970. godine, koja je potom postala registrirani spomenik kulture. Ona je od neprocjenjive vrijednosti ne samo za Fotoklub Zagreb, nego i za hrvatsku kulturu uopce jer sadrži 8.000 unikatnih fotografija koje je sacinilo 360 autora, amatera i profesionalaca, rekao je Vorano.

Lozic istice avangardnost trenutka osnivanja Kluba fotografah amateurah, davne 1892. godine.

- To se dogodilo istovremeno kada je u Londonu osnovana grupacija Linked rings, s iskljucivo umjetnickim ciljevima, i to samo godinu dana nakon prve becke izložbe fotografija, koja se opcenito smatra pocetkom europskog fotoamaterskog pokreta, veli Lozic.

Nijedna od 123 izložene fotografije ne ostavlja ravnodušnim jer radi se vrhunskim dometima koji smjesta zarobljavaju promatracevu pozornost. Svi koji se bave fotografijom, amaterski ili profesionalno, izložbi mogu prici kao prezentaciji školskih primjera ove umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter