U Labinu iznenaduju idejama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Publika i glumci zamijenili su mjesta za izvodenja predstave "Cefas" zagrebacke Kuce ekstremnog kazališta sinoc u starogradskom Circolu, na otvorenju šestog Festivala vizualnog kazališta Labin.

Scenografija je - što zbog tijesne pozornice Malog kazališta, što zbog mogucnosti boljeg "pregleda situacije" - postavljena u parter, a gledatelji su predstavu/instalaciju/koncert koja tematizira otpor pobunjenih srednjoškolaca i mladih književnika 1912. godine u Zagrebu pratili s - bine.

Autori Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, kojim se na "daskama" izmedu ostalih pridružio glumac Vilim Matula, energicno i uznemirujuce, pokretom, rijecju, zvukom i projiciranim slikama donijeli su komadic tzv. Stenjevacke republike, tajnog utocišta mladih anarhista, i uvukli u atmosferu kipuceg revolucionarnog duha. Scenografiju - ciji je tlocrt preslika zatvorske celije socijalisticki usmjerenog Augusta Cesarca, jednog od clanova skupine koja je pokušala atentat - cinili su metalni okvir i svakovrsni predmeti koji se koriste i kao instrumenti.

Predstava "Cefas" - nazvana po ranijem literarno-revolucionarnom kružoku Janka Polica Kamova, uzora mladih pobunjenika - odigrana je, podsjetimo, i u Puli na PUF-u.

U drugoj predstavi prvog dana festivala - "Dnevniku jednog putovanja" Plesnog art laboratorija, priredenoj kod starogradske špine, autorice Senka Baruška i Gordana Svetopetric tragaju za novim nacinima pristupanja suvremenom plesu i publici te propituju prirodu i krhkost percepcije.

Gledatelji su dobili mp3 slušalice i posude s razlicitom hranom u pretincima, odnosno mogucnost individualnog doživljaja predstave kroz razlicitost glazbe, okusa, mirisa i opipa.

- Uvijek nanovo iznenadivati bogatstvom ideja i kreativnošcu, to je zajednicki nazivnih svih pet predstava koje donosi ovogodišnje izdanje, rekla je na otvorenju festivala selektorica Nataša Stanic Mann iz labinskog Studija za vizualno stvaralaštvo Lila, organizatora priredbe koja se održava u sklopu Labin Art Republike.

Festival završava u nedjelju triptihom "Prisutnost" troje autora koji dijele iskustvo nedavnog rastanka s ocevima. Performans otvara Stanic Mann u 19.30 sati na umjetnickoj Bijeloj cesti u Dubrovi, Žak Valenta predstavit ce se sat kasnije u crkvici sv. Stjepana, a Denis Licul nastupa u 21 sat u Gradskoj galeriji. (Napisao i snimio Igor RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter