U Labinu ima dovoljno mjesta za vozila invalida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik labinske Udruge osoba s invaliditetom Ramiz Durmić je u pratnji djelatnika labinske policije obišao parkirna mjesta u gradu, namijenjena osobama s invaliditetom. Može se reći da su sugrađani razvili svijest te da, u pravilu, ne parkiraju na označena mjesta.

Kontrola se obavila na svim parkiralištima u gradu na kojima se nalaze označena parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, te se naišlo na dva automobila, koja su bez oznake osobe s invaliditetom bila, parkirana na, za njih označena mjesta. Da stvar bude gora, bilo je to pred dva najveća trgovačka centra, gdje se uvijek može pronaći parkirano mjesto. Krivo parkirani i nesavjesni vozači, bili su parkirani kod Lidla i kod Plodina. Za taj prekršaj, slijedi im kazna od 700 kuna.

- Inače se vrlo rijetko naiđe na parkirano vozilo na mjestu predviđenom za osobe s invaliditetom. U Labinu imamo dovoljan broj prilagođenih parkirnih mjesta, a veliki je pomak učinjen i u pristupačnosti osobama u kolicima javnim ustanovama, kaže nam Durmić, te dodaje kako mu je žao da neki vozači ne poštuju znak, ali, kao veli, on niti zakone donosi a niti sprovodi. Da podsjetimo kako se Dan osoba s invaliditetom, obilježava u sjećanje na 8. kolovoza 1956. kada je u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Inače, 3. prosinac, dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine. Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

I u Puli kontrola parkirnih mjesta i znakova pristupačnosti

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policija je provodila pojačane mjere u prometu. Tako su 1. prosinca djelatnici Postaje prometne policije Pula u suradnji s pulskom podružnicom Društva osoba s tjelesnim invaliditetom proveli preventivno-represivnu prometnu akciju "Nadzor znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom".

Provedba prometne akcije bila je usmjerena na nadzor parkirališta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i kontrola znaka pristupačnosti u Puli i to na području centra grada Pule (Nazorova, Narodni trg, Smareglieva, Anticova, Danteov trg), te na parkiralištima trgovačkih centara, a tom je prigodom utvrđeno 12 prekršaja, dok su specijalnim vozilom "pauk" premještena tri vozila.

Također, danas je u Središnjoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom pod nazivom "Čaj s Gradonačelnikom". Forum je predstavila predsjednica Snježana Raić. Pored predstavnika udruga koje čine Istarski Forum udruga osoba s invaliditetom, sudjelovali su i pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci i autorica zbirke pjesama "Ča tepli dušu" Nevija Glavinić.

- Svake se godine odazivamo na Forum koji umrežava veliki broj udruga u gradu Puli i županiji. Ovo je prilika da se podsjetimo na sve što obilježavamo ovim danom, a to je da senzibiliziramo javnost na suradnju radi naših sugrađana s posebnim potrebama. To je i prilika da se podsjetimo što je sve učinjeno, ali i onoga što nam tek predstoji. Dosad smo kao Grad bili partneri u njihovim aktivnostima i podupiremo rad udruga te se odazivamo na sva njihova djelovanja u zajednici, rekla je prigodno Puh Belci.

Potom je predstavljen rad svake udruge zasebno za proteklu godinu. Zlatko Kuftić ispred Udruge slijepih Istarske županije, istaknuo je, primjerice da su zadovoljni načinom na koji ih prati Grad Pula iako su zahtjevi osoba s invaliditetom jako veliki. Istaknuo je i da bi željeli da Pula bude što pristupačnija osobama s invaliditetom, a time naravno i slijepima.

Susret je organizirao Istarski Forum udruga osoba s invaliditetom kojeg čine osam županijskih udruga: Društvo distrofičara Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga slijepih IŽ, Udruga slabovidnih IŽ, Udruga gluhih i nagluhih IŽ, Udruga djece s oštećenjem sluha IŽ, Udruga za autizam IŽ, Udruga paraplegičara i tetraplegičara IŽ.

U Istri ima 13 tisuća osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca. U Hrvatskoj trenutno živi čak 512 tisuća osoba s invaliditetom, od čega 60 posto otpada na muškarce, a njih 243 tisuće (48 posto) je u radno aktivnoj dobi. U Istri pak živi 13.243 osoba s invaliditetom - oko 7.800 muškaraca i 5.400 žena. (I. AHMIĆEVIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter