U Labinu festival dokumentarnog filma, a u Poreču Homo fešta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon provedenog natječaja "Zajedno za zajednicu" financiranog iz Filantropskog fonda, čiji su članovi Milenij hoteli iz Opatije, Valamar Riviera iz Poreča, Turistička zajednica Općine Brinje, a sredstva istog poduplala i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva iz Pule, ovih je dana potpisan ugovor o financiranju projekata ukupno vrijednih 75 tisuća kuna.

Radi se o ukupno četiri projekta, dva na području riječke i isto toliko na području Istarske županije. Cilj je bio poticati partnerstvo i umrežavanje javnog, civilnog i turističkog poslovnog sektora kroz razvoj društveno odgovornog turizma u zajednici, te podići kvalitetu života u aktivnim participiranjem organizacija civilnoga društva. Tako je udruzi za mlade Alfa Albona iz Labina s projektom "Shpeena DOX - festival dokumentarnog filma", odobreno iznos od 24.316 kuna, a porečkom Centru za građanske inicijative za festival "Homo, fešta" malo više od 10 tisuća.

Projekt "Shpeena DOX - festival dokumentarnog filma" kojeg provodi labinska udruga provoditi će se do 31. kolovoza, a sam festival dokumentarnog filma odvijati se tijekom tri dana mjeseca srpnja u starogradskoj jezgri. Osim njega, također u srpnju, planirane su i filmske radionice za djecu i mlade. U sklopu projekta, na frekventno mjesto bit će postavljen Photobooth (kabina za slikanje) u kojoj će se zainteresirani moći fotografirati te će iste fotografije biti objavljene na Facebook stranici festivala. Navedenim projektom udruga želi utjecati na povećanje filmske publike na Labinštini te ponuditi kvalitetnu dozu kulture stranim gostima. Nadalje uključiti djecu i mlade u filmsko stvaralaštvo kroz radionice, te senzibilizirati ih na probleme u društvu kroz autorske dokumentarne filmove angažiranog karaktera.

Istovremeno u Gradu Poreču provodit će se već tradicionalna "Homo, fešta!" a provodit će ga Centar za građanske inicijative. Kroz organiziranje festivala će se kreirati kulturno-zabavni sadržaj o LGBT kulturi namijenjen široj lokalnoj zajednici i turistima. Trajati će tri dana, a tada biti organizirane izložbe, projekcije filmova, održavati zabave i tribine LGBT tematike, namijenjene podršci tih osoba od strane njihovih obitelji i prijatelja. (I. G.)


Podijeli: Facebook Twiter