U Labin novim kružnim tokom od Uskrsa


Izgradnja kružnog toka na jugozapadnom ulazu u Labin, iz pravca Pule, započeta prije gotovo tri mjeseca, zbog loših vremenskih prilika odvija se sporije pa je rok za dovršetak od prvotnog plana pomaknut za više od mjesec i pol, za konac ožujka, doznajemo od voditelja gradilišta Davora Zovića iz pulske tvrtke Cesta.

Dugo očekivanu rekonstrukciju zbunjujućeg i stoga vrlo opasnog raskrižja državnih i županijskih prometnica za Labin, Koromačno, odnosno Rašu, osim učestalih i obilnih kiša, ometale su, veli Zović, i podzemne vode iz pravca Vileta te iznimno stjenovit teren na mjestu budućeg rotora, čiji će vanjski promjer iznositi 50 metara, a kolnik će biti širok devet metara.

- Vremenske neprilike i s njima povezano otežano održavanje privremene ceste, s koje je skinut asfalt, uzele su nam gotovo 30 radnih dana.

Maksimalno smo nastojali iskoristiti lijepo vrijeme, radeći do kasno navečer i u pravilu svake subote i nedjelje, ali protiv više sile ne možeš, kaže Zović i napominje da je dosad izvršeno oko 60 posto zemljanih radova.

Projekt pretvaranja dva trokraka raskrižja u kružni tok vrijedan je 8,7 milijuna kuna - polovicu financiraju Hrvatske ceste, a s po četvrtinom sredstava sudjeluju Grad Labin i Županijska uprava za ceste.

Posao će obuhvatiti i cjelovitu izgradnju oborinske odvodnje, dio cjevovoda za buduću sanitarnu kanalizaciju Kapelice, zatim javne rasvjete te dijela nogostupa od raskrižja do nekadašnjeg autosalona u naselju Starci, neophodnog za sigurnost pješaka.

Svoj projekt uređenja vodotoka Vilete, dug 200-tinjak metara, težak 1,4 milijuna kuna, paralelno izvode Hrvatske vode.  

- Riječ je o dosta kompleksnom zahvatu jer je velika vrijednost radova na relativno malom prostoru. Puno je posla s instalacijama i dosta se radi na velikim dubinama. Za prolaz vodovoda ispod ceste moraju se izgraditi četiri galerije na četiri metra.

Spušta se i nivo kolnika, najviše iz pravca Starci, za čak četiri metra, objašnjava Zović. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

U veljači drugačija prometna regulacija

Od sredine listopada za sav promet u oba pravca zatvoren je dio županijske ceste od gradilišta do Vileta u Labinu te se vozi zaobilazno Pulskom ulicom kroz naselje Starci.

Takva će regulacija, prenosi nam Zović, na snazi ostati još oko mjesec i pol dana, nakon čega će se zbog miniranja i iskopa zatvoriti Pulska ulica, a otvoriti pravac prema Viletama, odnosno centru grada.


Podijeli: Facebook Twiter