U Kumrovcu proslavljen Dan Mladosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Kumrovcu se danas okupilo oko osam tisuca ljudi iz Slovenije, BiH i Hrvatske slaveci Dan mladosti, u povodu 120. godišnjice rodenja nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Uz ikonografiju vezanu za bivšu jugoslavensku državu i poruke na transparentima, npr. „Zemlja seljacima, "Tvornice radnicima" i "Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži", organizator proslave, Društvo "Josip Broz Tito", pripremio je i pješanje po 'stazama Titova djetinjstva', a u Brozovoj osnovnoj školi u Kumrovcu otvorena je izložba "Tito na poštanskim markama".

Uz vodstvo arhitekta Roberta Lohera upriliceno je razgledavanje Arhitektonskog parka Kumrovec, a u kino dvorani kumroveckog Spomen doma održana je projekcija filma "Cinema Komunisto" srpske redateljice Mile Turajlic.

Za navecer je u Spomen domu najavljena gitarijada uz nastup hrvatskih rock sastava Zadruga i Kimiko, slovenskog glazbenog sastava The Ghen i grupe Sopot iz Bosne i Hercegovine.

"Nadam se da sve vas koji ste danas došli k nama, novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije obeshrabrio da dodete. I on ce sigurno, sada kada je zasjeo na celnu funkciju HDZ-a, ublažiti svoju retoriku prema Kumrovcu i 'plesanju Žikinog kola' jer je postigao svoj cilj i postao predsjednikom HDZ-a. On je prijašnjih godina, kad je bio ministar, ovaj skup htio i zabraniti", rekao je nacelnik opcine Kumrovec, Dragutin Ulama, koji je docekao goste proslave ispred zgrade opcine.

"U Kumrovcu su zatvorili politicku školu, a nove nisu otvarali. Tu je prije 120. godina roden državnik koji se nije dao prodati", dodao je Ulama pozdravljajuci okupljene. (Hina, snimio T. Kristo/Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter