U Kumrovcu 11.000 poklonika Tita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu se u Kumrovcu na udaljenosti od stotinjak metara culo i "Tito je najslavniji dio naše zajednicke prošlosti" i "Tito je megazlocinac".

Kod Titovog spomenika na samoproglašeni Dan mladosti-radosti, prema policijskoj procjeni, okupilo se cak 11 tisuca maršalovih poklonika s prostora bivše Jugoslavije, a pokušavalo im je kontrirati oko 150 clanova HCSP-a i još nekoliko desnicarskih udruga. Dijelila ih je željezna ograda i pripadnici specijalne policije pa do kontakta nije došlo.

Predsjednik društva "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac kritizirao je sve koji NDH žele proglasiti pretecom hrvatske države. Podržao je tezu da su partizanski zlocini po završetku Drugog svjetskog rata bili neminovni. Okomio se i na Vrdoljakovu "neistinitu seriju o Titu", kao i tendenciozne novinske tekstove u kojima se omalovažavaju vrednote antifašizma.



Masi se obratio i Slavko Popovic, predsjednik SUBNOR-a iz "nasrecu, opet prijateljske Srbije". Vecina okupljenih imala je na sebi neki komunisticki simbol ili majicu s Titovim likom, a na transparentima je pisalo "Tito je živio, Tito je živ i živ ce Tito biti" i "Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži".

Preko puta sasvim drukciji repertoar, "Domovinski rat = Hrvatska", "Antifašizam = Jugoslavija", "Titoisti vrijedaju Kumrovcane", "Tito je naredio i nadgledao pokolje", "Prije ce Sava poteci uzvodno nego ce Hrvati imati samostalnu državu, J. B. Tito 22.12. 1971." Tu se slušalo Thompsona i domoljubne hitove iz devedesetih godina.


Podijeli: Facebook Twiter