U Kumanovu poginulo pet policajaca, više od 30 ranjeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet policajaca je poginulo u subotu u akciji protiv terorista u Kumanovu, više od 30 je ranjeno, a broj poginulih civila još nije poznat, kazala je makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska.

"Žrtava na strani terorista ima, ali još ne znamo njihov točan broj", kazala je Jankulovska u subotu kasno navečer na konferenciji za novinare. Trojica poginulih policajaca su identificirana, dok imena preostale dvojice poginulih nisu još objavljena jer, kako je objasnila, prvo treba kontaktirati s njihovim obiteljima.

"Oni su se borili u terorističkoj akciji koja i dalje traje na terenu dok i posljednji terorista ne bude neutraliziran", kazala je Jankulovska i podsjetila da je policijska akcija počela u subotu rano ujutro protiv skupine koja je imala za cilj napad na državne institucije. Otpor terorista, istaknula je, trajao je punih 16 sati.

"Otpor većeg dijela skupine slomljen je poslije 18 sati i veliki broj njih se predao", rekla je Jankulovska, istaknuvši da je dio terorista nastavio pružati otpor. Prema njezinim riječima, situacija na terenu je vrlo rizična, na što ukazuje i to da je u posljednjih sat vremena ranjeno još šest policajaca. Skopska Alsat TV javlja da je uništena i posljednja skupina od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubojstvo.

Teroristi došli iz jedne susjedne zemlje

U subotu od rane zore u predgrađu Kumanova makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova vodilo je operaciju protiv "naoružane terorističke skupine", koja je došla iz jedne susjedne zemlje, koja nije imenovana. Reuters piše da sukob, koji je trajao cijeli dan, podsjeća na pobunu makedonskih Albanaca iz 2001. u istoj regiji i u dijelovima Makedonije.

Grad je bio zatvoren za medije. Helikopteri su nadlijetali regiju u kojoj živi oko 100.000 ljudi, a stanovnici su bježali, noseći sa sobom osnovne stvari.

"Mislio sam da se ovo više nikad neće ponoviti. Ovo je strašno, ne možemo ovdje ostati", rekao je jedan stanovnika Kumanova za makedonsku televiziju. Događaji će, piše Reuters produbiti zabrinutost Zapada zbog stabilnosti Makedonije. Prosvjednici koji zahtijevaju ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog ovaj su se tjedan sukobili s policijom, a oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati veliko prosvjedno okupljanje. Promatrači strahuju da bi politički čelnici obiju strana mogli pokušati potaknuti etničke napetosti kako bi pojačali vlastitu moć. Oko 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Makedonije čine makedonski Albanci. Pobunili su se 2001., sukobivši se sa snagama sigurnosti prije nego što se umiješao Zapad i posredovao u postizanju mirovnog sporazuma kojim se albanskom manjini ponudila veća prava i zastupljenost u političkom životu, a pobunjenicima ulazak u vladu. No, primjena je bila spora, a tenzije se povremeno ipak pojave. Brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost frustrirani su zbog sporosti u procesu približavanja euroatlantskim institucijama.

EK traži objektivnu i transparetnu istragu sukoba u Kumanovu

Povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je u subotu navečer duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji u području Kumanova te pozvao na uspostavu mira u toj zemlji i zatražio objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima. "Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju, uspostave mir i u potpunosti provedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve čimbenike na maksimalnu suzdržanost. Mora se izbjeći svaka daljnja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opće stabilnosti u zemlji", kaže se u Hahnovoj poruci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter